Tidligere Natt & Dag-redaktør Ida Wammer leder nye Tidens Ånd.
Tidligere Natt & Dag-redaktør Ida Wammer leder nye Tidens Ånd.

Tidens Ånd

Kulturavisen Tidens Ånd er lansert

Vil ikke inn i kulturkrigen.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag ble kulturavisen Tidens ånd lansert. Avisen skal tilby reportasjer, anmeldelser, nyheter, essays og artikler om kultur i inn- og utlandet.

Det er Ida Wammer som skal være ansvarlig redaktør. I 2021 gikk hun av som ansvarlig redaktør for Natt & Dag etter seks år.

– Kulturjournalistikken preges av et anbefalingstyranni. Det pekes ofte kun på at dette og dette finnes. Alle kan skrive det der, sier Wammer i et lanseringsintervju hos Aftenposten, og videre:

– Vi kommer til å være en tydelig nisje som forventer at leserne har en viss kjennskap til hva som skjer i kulturlivet. Men vi vil ikke forkaste all pedagogikk.

Wammer mener det ikke finnes nok gode kulturaviser i Norge.

– Det skrives om kultur, men kulturdekningen er uforsvarlig kjedelig. Det er ingen kulturmagasiner jeg føler jeg må lese før jeg går ut av døren.

Ifølge Wammer er det et hull i markedet for det Tidens Ånd skal tilby. Hun har en ambisjon om at avisen skal gi plass til hele kulturlivet. Journalistene skal få dyrke en kreativ og leken tone for å si det de mener er viktig om «kultur- og åndslivet», står det i intervjuet.

Hun ønsker ikke å bli en aktør i kulturkrigen ved å skrive om brennbare temaer som identitetspolitikk og ytringsfrihet, sier Wammer til Aftenposten. Dermed tar hun avstand fra kulturaviser som Subjekt, som skriver mye om disse temaene.

– Kulturkrigen er så giftig. Den handler ikke om kultur, men om politikk. Vi kommer ikke til å fyre av bare for å fyre av.

Det er per nå kun Wammer som ansvarlig redaktør og redaksjonssjef Yngve Sikko som jobber fulltid. I tillegg skal avisa benytte frilansere, deriblant Ludvig Furu og Filip Roshauw.

Powered by Labrador CMS