Trine Skei Grande. Foto: Andrea Gjestvang

Trine Skei Grande. Foto: Andrea Gjestvang

Forslag til medieansvarslov på høring

Vil pålegge redaktøren et visst ansvar for brukergenerert innhold.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag sendte Kulturdepartementet forslaget til medieansvarslov på høring. Lovforslaget som samler det rettslige ansvaret for innhold i mediene har lenge vært etterspurt av medieorganisasjonene.

– Sterke og uavhengige redaksjonelle medier er den beste medisinen mot "falske nyheter", hatefulle ytringer og andre utfordringer på ytringsfrihetsområdet. Vi må sørge for at vi også i framtida har tilgang til journalistikk med den troverdigheten, tilliten og kvaliteten som kjennetegner de redaksjonelle mediene. En ny medieansvarslov vil skape insentiver til fortsatt seriøs ledelse og kontroll av mediene, basert på etiske normer og prinsipper, sier kulturminister Trine Skei Grande (V) i en pressemelding.

I tillegg til det rettslige ansvaret foreslår departementet å ta inn mediefridomslovas regler om redaksjonell uavhengighet. I tillegg foreslås noen nye lovregler, blant annet knyttet til brukergenerert innhold. Her er det også uenighet innad blant medieorganisasjonene.

Departementet foreslår å pålegge redaktøren noen plikter tilknyttet brukergenerert innhold for å bygge opp under det presseetiske regelverket.

Samtidig ber departementet spesielt om innspill på en ansvarsfrihetsregel, som kan klargjøre når redaktøren har rettslig ansvar for brukergenerert innhold. En regel om at redaktøren uten ugrunnet opphold må fjerne ulovlig innhold som redaktøren får kunnskap om, skisseres også som en løsning.

- Jeg mener forslaget vil bidra til å klargjøre rettssituasjonen uten å legge uheldige begrensninger på den åpne debatten og brukerdeltakelsen i redaktørstyrte medier, sier Grande.

Det 213 sider lange høringsdokumentet kan leses her.

Høringsfristen er 10. september.

Powered by Labrador CMS