Journalist Liisa Koivulehto hedres med den kvenske språkprisen, Kieliraatin kielipalkinto. Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku
Journalist Liisa Koivulehto hedres med den kvenske språkprisen, Kieliraatin kielipalkinto. Foto: Heidi Nilima Monsen, Ruijan Kaiku

Kvensk språkpris tildeles journalist

Tidligere redaktør og journalist Liisa Koivulehto hedres.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den kvenske språkprisen, Kieliraatin kielipalkinto, tildeles tidligere redaktør og journalist Liisa Koivulehto.

I begrunnelsen trekker juryen fram Koivulehtos arbeid med å dokumentere kvenske forhold. Den mener det er spesielt prisverdig at hun har tatt i bruk og utviklet kvensk som nyhetsspråk.

– Med tanke på at kvensk ikke er Koivulehtos eget morsmål, er innsatsen hennes for å ta språket i bruk intet mindre enn imponerende. Det har ikke alltid vært enkelt å finne egnede ord og begreper som passer artiklenes behov, og Koivulehto har brukt mye tid på å finne eksisterende ord i det kvenske språkmiljøet. Ofte har hun måttet konstruere nye ord, heter det.

Koivulehto grunnla den flerspråklige avisa Ruijan Kaiku i 1995 og var redaktør fram til 2016. I dag jobber hun som journalist i samme avis.

Prisen er opprettet av Språkrådet (Kieliraati) og deles ut annethvert år. Prisen ble for første gang delt ut i 2017. Årets jury består av Egil Sundelin, Øystein Vangsnes og Anna-Kaisa Räisänen.

Kvensk språk ble anerkjent som et nasjonalt minoritetsspråk i Norge 26. april 2005. Kvensk er språket til den nasjonale minoriteten kvenene og tilhører den finsk-ugriske språkfamilien.

Powered by Labrador CMS