NYTT NETTVERK: Laagendalspostens Kjetil Stormark (3. fra høyre) sammen med noen av sine nye kolleger. Fra venstre Shubhranshu Choudhary, India, Swasti Astra, Harry Surjadi, begge Indonesia, Darryl D'Monte, India og Sun Yu, Kina. Foto: Terje I. Olsson
Kongsberg-avis bygger globalt nettverk
Vokter lokal teknologikjempe med hjelpere rekruttert på Lillehammer-konferansen.
De tidligere Skup-vinnerne Kjetil Stormark og Rolf J. Wiederøe brukte den globale gravekonferansen på Lillehammer til å etablere nye nettverk.
– Jeg vet ikke hva som kan komme ut av dette, men når du deltar på en konferanse med journalister fra 87 land, så er det jo muligheter til å knytte litt kontakter, sier Kjetil Stormark, til daglig nyhetsredaktør i Laagendalsposten på Kongsberg.
Mens andre brukte pauser og kvelder til å ta en røyk på terrassen eller en øl i baren, løp den ikke-røykende, avholdende Skup-veteranen Stormark rundt på systematisk jakt etter journalister fra land der Kongsberg Gruppen driver virksomhet. Lørdag ettermiddag inviterte han dem til en prat om opprettelse av et globalt stringer-nettverk. Journalister fra Mexico til Indonesia, fra Polen til Ghana, var klart positive, men litt avventende til opplegget.
– Kongsberg Gruppen er en kjempe både for oss lokalt og i nasjonal sammenheng. Det vil være en unnlatelsessynd om ikke Laagendalsposten gjør sitt ytterste for med kritisk blikk å følge Gruppens virksomhet også utenfor Norge. Vi vil vite om alt de sier i festtalene og i årsberetningene virkelig holder vann, sier Stormark.
Liten avis mot industrikjempe
Han sier at for en liten avis som Laagendalsposten vil det være umulig å følge opp KGs aktiviteter verden over. Gruppen består av ulike selskaper som blant annet Kongsberg Maritime og Kongsberg Defence and Aerospace.
Det Stormark vil vite er blant annet forhold som berører arbeidsvilkår, miljøspørsmål og om de driver i samsvar med norske etiske regler. Her håper han at Laagendalsposten kan få hjelp av de utenlandske journalistene.
– Se på et land som India, der Kongsberg Gruppen driver. Bare det å finne telefonnummer til riktig person i et departement kan være vanskelig nok, sier Stormark som selvsagt er innstilt på å måtte betale for tjenester på vanlig måte. Med norske frilanssatser skulle han da også kunne komme langt i land som er vant til et ganske annet lønnsnivå enn Norge.
Krimjournalister slutter rekkene
Også Rolf J. Wiederøe, krimreporter i VG, fikk mer ut av Lillehammer-konferansen enn bare foredrag. Han gikk ikke så systematisk til verks som Stormark, men reiste hjem med nyopprettede kontakter til journalister i Albania, Makedonia, Serbia og Bulgaria.
– Det dreier seg om journalister som jobber mye med spørsmål i forbindelse med organisert kriminalitet i sine land. Vi har jo en del kriminelle i Norge med opprinnelse i disse landene, så det kan kanskje være nyttig å ha forbindelse med journalister i disse landene, sier Wiederøe.
Han understreker at det ikke er snakk om å opprette noe formelt nettverk, men at det er mye lettere å ta kontakt med folk man har møtt og kjenner ansiktet til.