Hilde Urdal og Øyvind Ellingsen utfordrer rikingene i Stavanger til å melde seg. Foto: Jan Inge Haga

Godt håp om en framtid

STAVANGER (Journalisten): Både ansatte og ledelse i Rogalands Avis føler seg fri og lettet etter bruddet med A-pressen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

18. november ble det kjent at den kriserammede bedriften er reddet. For et par år, minst, og forhåpentligvis lenger.

- Nå står vi på for å lage en enda bedre avis. Kostnadene skal ned, men vi har fått forsikringer om at det ikke skal gå ut over de ansatte, forteller Lars Fisketjøn, som er nestleder i redaksjonsklubben og ansatterepresentant i RAs styre.

Fem millioner

Ifølge Journalistens kilder var egenkapitalen skrapet og kassa bortimot tom i sommer, etter flere år med underskudd og kraftig opplagsfall. Sonderinger med Dagbladet og Jæren Avis-konsernet om overtakelse eller tett samarbeid førte ikke fram.

Det kom aldri så langt at A-pressen realitetsbehandlet en nedleggelse av RA, men kursen gikk i den retningen. De ansatte i RA hadde i så fall kort vei til NAV, som holder til på gateplan i samme bygg…

Avtalen som ble inngått med de nye eierne innebar at A-pressen la fem millioner kroner i boet. En slags omvendt medgift ved skilsmissen, for å gjøre RAs alenetilværelse lettere i starten. Etter det Journalisten forstår ville det kostet A-pressen fire-fem ganger så mye å nedlegge bedriften og betale ansatte og kreditorer det de hadde til gode.

Billigere

Årelang uvisshet har tatt på, men ingen i RAs redaksjon kommer uoppfordret med sterke gloser om A-pressen. De nye eierne jobber med en tiltakspakke som etter planen skal gi overskudd allerede i 2012. Det skal blant annet skje ved å innføre billigere driftsløsninger enn A-pressen kunne tilby, og ved å leie ut ledige lokaler.

Samtidig jobbes det intenst med en ny strategiplan for aleneavisa. Det ser ut til å være enighet i huset om en journalistisk og markedsmessig nysatsing i den folkerike nabobyen Sandnes, allerede fra nyttår.

De siste tre årene har RA konsentrert seg om å lage lokalavis for Stavanger, mens abonnentene i de gamle satsingskommunene Sandnes, Sola og Randaberg har falt fra.

Hvis strategien lykkes er det kanskje jobb til Mali i RA en gang i framtiden, hvis hun går i pappas fotspor?

Forbannet

Både Fisketjøn og NJ-klubbleder Kjersti Riiber ble forbannet da de fikk vite at A-pressen hadde solgt RA til de to topplederne i avisa, sjefredaktør Bjørn G. Sæbø og administrerende direktør Raymond Lind.

- Det er en god løsning, men vi var skuffet over at det var Stavanger Aftenblad som fortalte oss om den. Klubben fikk ikke uttale seg før avtalen ble inngått. Ett av styremedlemmene i klubben ble informert dagen før saken ble kjent, men han hadde munnkurv. Først etter det avgjørende styremøtet fikk vi informasjon om eierskiftet og utsiktene. Men nå har vi lagt frustrasjonene bak oss og ser framover, sier Fisketjøn.

Fandenivoldsk

Riiber berømmer innstillingen til de ansatte i RA.

- Det er en fandenivoldsk lillebror-tankegang her som går ut på å vise at vi duger i den sterke konkurransen med Aftenbladet. Vi kan skilte med et veldig godt arbeidsmiljø og en leken tabloid-journalistikk. Det håper jeg er faktorer som kan bidra til at dyktige medarbeidere blir værende hos oss, sier hun.

Aftenbladet har i alle år dratt fordel av kompetansen og arbeidsviljen til de RA-ansatte. En jevn flom av journalister har opp gjennom årene gått fra lillebror til storebror.

Men midt oppe i eierskiftet har RA gjort et mottrekk. 53 år gamle Øyvind Ellingsen var ansatt i Aftenbladets redaksjon i 30 år, som fotograf, reporter og leder. Han tok sluttpakke, fulgt av jobber i et idrettslag og i reklamebransjen. Deretter ble det vikarjobbing for RA, og for to uker siden ble Ellingsen fast ansatt som nyhetsreporter.

- Nå gjelder det å skaffe flere eiere. Stavanger er en by som kryr av folk med mye penger. Det er forhåpentligvis noen her som ikke er avhengig av utbytte på en investering i RA, og som føler et samfunnsansvar for å beholde to aviser i byen. Det får være utfordringen til næringslivet i Stavanger, sier Ellingsen, mens kollegene nikker.

Lokal Mohn

De ønsker seg en lokal Trond Mohn, næringslivsmogulen som har pøst millionbeløp inn i Bergensavisen og andre gode formål. Det hviskes om Skagen Fondene, som holder til et steinkast fra RA og som investerte i fotballklubben Viking. Uten krav om avkastning.

- Det bør også vurderes om de ansatte eventuelt kan gå inn på eiersiden, mener Ellingsen.

RA mottar pressestøtte og kan derfor ifølge regelverket ikke betale utbytte til sine eiere. I år mottar avisa 12 millioner kroner i produksjonsstøtte fra staten, det samme som i fjor.

En vekker?

Reporter Hilde Urdal er glad for at RA er reddet, men usikkerheten er ikke helt borte.

- Utfordringene våre er der fortsatt, men vi har i hvert fall fått en slags utsettelse. Eierskiftet blir kanskje en vekker for byen, håper gravide Urdal.

Fotograf Roy Storvik har vært ansatt i RA siden 1990 og har opplevd en rekke perioder med nedbemanning og usikkerhet.

- Det har vært en psykisk påkjenning for de ansatte. Nå synes jeg ledelsen fortjener en takk. De har vært fantastiske i denne prosessen, sier veteranen.

Bedring

Ifølge ledelsen har RA klart å øke annonseinntektene i år, og det selges nå flere aviser i løssalg enn ved inngangen til året. Men antall abonnenter fortsetter å falle, slik at totalopplaget går ned også i 2011.

Klubbleder Riiber har inntrykk av at de ansatte føler seg trygge på jobbene sine i øyeblikket, selv om RAs framtid fortsatt er usikker på sikt.

- Hovedutfordringen er å få nye eiere med penger. Samtidig er de ansatte veldig giret på å utvide nedslagsfeltet vårt. Det har vært vanskelig å få gjennomslag som ren Stavanger-avis. Vi bør derfor utvide dekningen til å omfatte Sandnes. Blant annet er det viktig å ha en skikkelig dekning av Sandnes Ulf, som spiller i eliteserien neste år.

Stavanger og Sandnes har i dag tett oppunder 200.000 innbyggere. Riiber er likevel noe betenkt over konsekvensene av et større dekningsområde, med såpass få journalister og kun to reportasjebiler.

Fri flyt

Redaksjonen i RA skal fortsatt være tilsluttet Fri flyt, stoffutvekslingsavtalen mellom avisene i A-pressen. Men RA avvikler samarbeidet med Avisenes Nyhetsbyrå fra nyttår.

Powered by Labrador CMS