Mats Rønning, Presselosjens leder, under besøket i Det hvite hus. Arkivfoto: Heiko Junge/NTB scanpix

Presselosjens leder: – Fabrikkering av sitat er en journalistisk dødssynd

Kan svekke tilliten til pressen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Presselosjens leder, Mats Rønning i Dagbladet, mener avsløringene om VG kan svekke tilliten til hele bransjen. Han får støtte av presseveteran Sven Egil Omdal.

I en omfattende TV 2-sak onsdag rettet kvinnen i den mye omtalte videoen med Trond Giske fra Bar Vulkan i Oslo kraftig kritikk mot VG. Kvinnen mener at VG og VG-journalist Lars Joakim Skarvøy med viten og vilje publiserte et feilaktig sitat som skapte et feil bilde av situasjonen med Giske.

Mats Rønning, leder av politisk avdeling i Dagbladet og kollega av Skarvøy i Presselosjen – der Rønning er styreleder og Skarvøy kasserer, ser svært alvorlig på saken.

– Dersom det er sant at VG har fabrikkert et sitat, så er det en journalistisk dødssynd. Saken er svært alvorlig og egnet til å svekke troverdigheten til all journalistikk, og politisk journalistikk spesielt, sier Rønning til Medier24.

Stortingets presselosje er en medlemsorganisasjon for redaksjonelle medarbeidere som jevnlig møter i Stortinget og dekker norsk politikk.

Rønning får støtte av presseveteran og mediekritiker Sven Egil Omdal.

– Det største problemet er at saken styrker en oppfatning om at det er utbredt at journalister på forhånd har bestemt seg for hvordan saker skal vinkles, og så vrir de faktaene til at det passer med vinklingen. Denne saken kommer til å bli husket som et ekstremt alvorlig eksempel på akkurat det, sier Omdal til Medier24.

Han sier han ikke kan huske saker som har fått slike konsekvenser som denne.

– Uansett hva man mener om Giske og hans plass i Arbeiderpartiet er det ikke tvil om at hans gryende comeback ble stoppet av VGs håndtering av denne saken, sier Omdal.

NTB har forsøkt å få en kommentar fra Lars Joakim Skarvøy uten å lykkes.

Powered by Labrador CMS