Har ettergått informasjon fra PST-informatør

PST har sett Brennpunkt-filmen før kveldens sending.

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Programredaktør Lars Kristiansen i NRKs avdeling for dokumentar og samfunn sier før kveldens Brennpunkt til Journalisten at bruken av Christian Høibø er blitt vurdert kritisk gjennom produksjonen.

– Det vi publiserer i dokumentaren med ham, har vi ettergått i detalj.

Bjerkaas vurdert

Ifølge Kristiansen er fokus for dokumentaren å problematisere at PST bruker denne type informanter på en slik måte. Noe som ifølge redaktøren forklarer kommer fram ved å beskrive miljøene PST henter informantene fra.

Kristiansen forteller at filmen har vært gjenstand for hyppige diskusjoner internt i NRK og at han selv også har tatt diskusjonen helt opp til kringkastingssjefens bord.

Provokatør?

På nettstedet til den anti-ekstremistiske organisasjonen Vepsen drøftes Høibøs rolle som informatør og kilde for NRK. Vepsen skriver at han som informant har bidratt til sløsing med politiets ressurser ved å gi falske opplysninger, men at han likevel ikke ble kastet som informant fordi han var en av de få kildene politiet hadde i Blitz-miljøet.

Høibø har ifølge Vepsen også vært informant for SOS Rasisme i Norwegian Defence League og har i denne rollen opptrådt i fellesskap med andre i NDL, som blant annet skal ha hatt ansvaret for sikkerheten i organisasjonen.

– Det var «Charlie» og «Julius» som under et pubbesøk tok opp et bånd hvor Krane vrøvlet om å skyte daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre. PST fikk en kopi av dette opptaket av «Charlie» som de fortsatt oppfattet som sin kilde, selv om de skal ha bedt vedkommende om å holde seg vekk fra NDL. Det ble fra PSTs side gjort undersøkelser rundt Krane, og de endte opp med å konkludere med at mannen var ufarlig og ikke hadde tilgang på våpen. Etter dette gikk personene det er snakk om til TV 2 med opptaket, og det ble en stor sak som endte med politiaksjon og ransaking av Kranes hjem, skriver Vepsen på sine nettsider.

 PST har sett filmen

Høibø er ikke fremmed for mediene. Han har tidligere deltatt i realityprogrammene Fear Factor og Robinson.  Han har også tidligere lurt media, som Aftenposten Aften.

Selve dokumentaren som går på NRK tirsdag kveld har PST ifølge kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken fått se på forhånd. De er også gitt tilsvarsmulighet og har fått kommentere fakta som kommer fram i filmen.

PST har også bekreftet at Høibø har vært informant for tjenesten over flere år.

Har jobbet for Brennpunkt

 Redaktør for programmet, Odd Isungset vil ikke si til Journalisten hvor lenge de arbeidet opp mot PST for å få dem i tale. Han gjør til gjengjeld Journalisten oppmerksom på at Høibø tidligere har gjort et lønnet oppdrag for Brennpunkt som researcher til et program om ekstremisme.

– Det mener jeg er uproblematisk siden vi gjør seerne oppmerksom på dette, sier Isungset.

Isungset forteller videre at de også har valgt å ta med historien hvor Høibø lurer Aftenposten Aften i dokumentaren, samt scener fra Robinson hvor de andre deltakerne synes det er vanskelig å stole på Høibø som senere stemmes av øye.

– Hvordan har dere forholdt dere til at dette er en person som søker medienes oppmerksomhet? Trigger det noen oppfatninger?

– Det trigger ikke noen spesielle oppfatninger. Ellers har vi betraktet ham som en vanlig kilde. Vi har lett opp bekreftelser på om hans beretninger sanne. Og har fått tak i bildemateriale, og annet materiale, som bekrefter at en del av hans beretninger, også de som nesten har vært for gode til å være sanne, faktisk har vært det.

Powered by Labrador CMS