Leo Ajkic, her under en reise til Libanon, under produksjonen av Flukt. Foto: Pandora Film
Leo Ajkic, her under en reise til Libanon, under produksjonen av Flukt. Foto: Pandora Film

Leo Ajkic får Fritt Ords honnør-pris for TV-serien Flukt

«De skamløse jentene» Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour mottar også pris for deres innsats for å belyse sosial kontroll i minoritetsmiljøer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Leo Ajkic får prisen av Fritt Ord for serien Flukt som er produsert av Pandora Film og ble sendt på NRK tidligere i år. I serien bruker Ajkic sin egen bakgrunn som flyktning for å fortelle personlige og dramatiske historier fra flyktninger i Europa og Norge. Spørsmålene dreier seg om hvem de er, hvordan de lever og hva de tenker og drømmer om.

Fritt Ord mener at Flukt har skapt mye konstruktiv og opplysende debatt, særlig blant unge mennesker. Stiftelsen mener Ajkic bidrar til å belyse situasjonen til noen av de 65 millioner menneskene på flukt i verden med innlevelse og tydelighet.

Amina Bile, Nancy Herz, Sofia Srour får honnøprisen som en del av «De skamløse jentene», som ble etablert som begrep etter at Nancy Herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016.

– Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå. Vi ser stadig flere jenter fra minoritetsmiljøer som står opp og trosser våre egne, skrev hun.

Tre av de fremste «skamløse» får honnørprisen for å ha satt dagsorden i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. Fritt Ord mener de unge kvinnene setter tydelige spor etter seg i offentligheten.

Honnør-prisen er på 100.000 kroner og deles ut som en påskjønnelse av stiftelsen Fritt Ord for verdifullt virke i det frie ords tjeneste. De fire prisene deles ut under et arrangement 15. mars.

Powered by Labrador CMS