Aviser møter seg selv litt i døra når de oppfordrer folk til å tipse og sende inn bilder, mener Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Aviser møter seg selv litt i døra når de oppfordrer folk til å tipse og sende inn bilder, mener Fredriksstad Blad-redaktør René Svendsen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Ber leserne hjelpe før de tar bilder

Fredriksstad Blad med oppfordring til tipsere.

Publisert Sist oppdatert

– Når vi oppfordrer folk til å tipse oss og sende bilder, så møter vi oss selv litt i døra og må innse at vi kanskje er med på å skape problemet, sier sjefredaktør i Fredriksstad Blad, René Svendsen, til NRK Østfold.

Personskadeforbundet gikk i forrige uke ut og ba publikum slutte å ta bilder på ulykkessteder og ba også pressen gå i seg selv for å stoppe deling av bildene.

– Nå må alle vurdere sitt ansvar for å snu denne trenden. Det kan ikke fortsette slik. Da vil liv gå tapt for at folk ikke hjelper, men heller er opptatt av å fotografere og publisere, sa assisterende generalsekretær i Personskadeforbundet, Per Oretorp, til NRK.

Fredriksstad Blad-redaktøren er enig i at mediene må ta sin del av ansvaret, og nå har avisen tatt grep. Blant annet i hvordan den henvender seg til publikum på nettsiden. I den nye tips oss-stripen på nettsiden, står det nå «Bistå skadde først - tips oss etterpå». I tillegg er det lagt inn en lenke til informasjon om hvordan man gir førstehjelp.

– Jeg tror ikke pressen ene og alene har skyld i det, men jeg tror at vi må ta vår del av ansvaret for at det eventuelt har blitt et større problem. sier Svendsen til NRK.

Han sier videre: – Jeg har delt denne beslutningen internt i Amedia og det er en del aviser som sier at de ønsker å gjøre det samme. Det øker jo muligheten for at det vil ha en effekt.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund synes ifølge NRK at beslutningen er flott. Hun sier videre at mediene er avhengige av tips, men at det ikke må føre til at publikum velger å fotografere i stedet for å hjelpe.

Les også saken på NRK Østfold

Powered by Labrador CMS