Foran fra venstre: Toril Synnøve Alfsvåg, Lars Døvle Larssen (leder i NJ Amedia) og Cathrine Loraas Møystad. Bak fra venstre: Tore Roth Stranden, Karina Rydningen Torberntsson (nestleder i NJ Amedia), Lars Løkkebø og Eirik Løkkemoen Bjerklund.
Foran fra venstre: Toril Synnøve Alfsvåg, Lars Døvle Larssen (leder i NJ Amedia) og Cathrine Loraas Møystad. Bak fra venstre: Tore Roth Stranden, Karina Rydningen Torberntsson (nestleder i NJ Amedia), Lars Løkkebø og Eirik Løkkemoen Bjerklund.

DEBATT:

Leserne kan bli taperne

Demokratiet er avhengig av journalistene, men nå er flere lokalaviser under press.

Publisert Sist oppdatert
  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

«Dette er ikke tiden for å tukle med pressestøtten til storbyavisene», skrev ordførere og byrådsledere fra Trondheim, Oslo, Stavanger og Bergen i et debattinnlegg i VG tidligere i september.

Det er NJ Amedia enige i.

Pressestøtten skal sørge for aviser som dekker alt fra trygge skoleveier til varslingssaker. Men hvis forslag til ny forskrift for produksjonstilskudd blir vedtatt, vil mange lesere få et dårligere nyhetstilbud i sitt lokalmiljø.

NJ Amedia er bekymret for at noen aviser vil miste en stor del av produksjonsstøtten, og dermed også eksistensgrunnlaget. Om vi mister 15-20 millioner kroner i pressestøtte totalt, vil det bety kutt i redaksjonene.

De reelle taperne vil bli leserne: Dere vi går på jobb for. Dere vi graver oss ned i dokumenter for.

Hvem skal da tale deres sak mot kommunen, den saken som ikke er store nok for de større avisene? Hvem skal legge press på de større avisene, slik at de blir nødt til å kaste seg inn i konkurransen?

Det er dere, lesere, som er tjent med konkurransen mellom avisene. Vi vil fortsette å fortelle historiene deres, fortsette å kjempe deres kamp mot systemet. Vi vil fortsette å stille makta til veggs. Fortsette å fortelle historiene til dere helt vanlige mennesker som bor i byene våre.

Bare det siste året har storbyavisene til Amedia avdekket kritikkverdige forhold hos McDonalds, på kjendissalongene til Gevir og i boligbyggelaget TOBB. Alle har sakene førte til konsekvenser.

Med mindre pressestøtte vil det bli lengre mellom slike saker.

Vi mener at konsekvensene i Kulturdepartementets forslag, til ny forskrift om produksjonstilskudd til nyhets- og aktualitetsmedier, ikke er utredet i tilstrekkelig grad.

Det er veldig bra at lokale medier skal styrkes, slik det nye forslaget legger opp til, men det kan ikke skje ved å svekke dem som mottar støtte i dag. Da vil tilbudet til leserne bli dårligere.

Powered by Labrador CMS