- Tro mot magasinformel

Bak årets lesertall for avismagasiner er det mulig å finne en tydelig tendens. 

Denne artikkelen er over åtte år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lesertallene for avisenes helgesatsinger viser en svak tilbakegang. Dagbladet Magasinet er i dag det eneste av de store helgemagasinene som holder lesertallmessig stand. 10.000 flere enn ved målingen fra februar leser nå Magasinet.

– Vi er veldig fornøyde med at vi står oss i hard konkurranse mot VG Helg, sier redaktør Jo Randen.

Han tror årsaken til at Dagbladet Magasinet får flere lesere er at de er tro mot konseptet de startet i 1999. Rett nok har de modernisert og gjort layout-endringer, men de har holdt seg til det journalistiske innholdet Randen mener de er gode på. I tillegg skryter han av sine medarbeidere.

– Magasiner på papir er en utsatt bransje. Digitalt er vi en del av Dagbladets pluss-satsing. Slik at der kan vi ikke sammenlikne.

Like fornøyd

VG Helg har gått ned med akkurat like mye som Dagbladet Magasinet har gått opp. Redaktør Jane Trondsen er imidlertid også fornøyd.

VG Helg er en suksess over alle forventninger. Vi har tatt markedsandeler på annonser på lørdager, vi har hatt store saker, og vi er kåret til Årets avismagasin. Vi er usedvanlig fornøyd.

Ser man på tallene fra før TNS-Gallup tok over målingene er styrkeforholdet mellom VGs magasinsatsing og Dagbladets enda bedre i favør sistnevntes Magasinet, i hvert fall når det gjelder vekst og fall i antall lesere. Tallene fra 2011 og 2012 viser samme tendens som i årets målinger. Dagbladet Magasinet øker litt, og VG Helg mister lesere.

På grunn av endret metode er det ikke mulig å sammenlikne tallene direkte.

Jane Trondsen synes tallene uansett høres veldig underlige ut.

– Prosentvis har vi gått ned mindre på lørdager enn andre dager.

Store ting

Det allerede harde konkurranseklimaet for avismagasiner vil bli forsterket utover høsten. Regionavisenes samarbeid blir en ny faktor. I tillegg relanseres A-magasinet.

Lesertallene for både D2 og A-magasinet viser i år en svak tilbakegang. Kuriøst nok er tallet for sistnevnte helt likt det man finner i de ikke-sammenliknbare tallene fra i fjor. Uten at man altså skal tolke for mye inn i det.

Dagbladet Magasinet har ikke tenkt å gjøre større endringer for å møte konkurransen. VG Helg er mer offensive.

– Vi har alltid planer for helgen i VG. Forhåpentligvis vil det skje store ting i år. Men akkurat hva kan jeg ikke si noe om på et par uker, sier Trondsen

Powered by Labrador CMS