Skal det være et kamera med 16 objektiver?

F32.no: Forvirret? Det er vi også.

Publisert Sist oppdatert

I form og fasong ligner Lights kameramodell L16 på de fleste kompaktkameraer. Men der stopper også likheten. På fremsiden av kameraet sitter det intet mindre enn 16 optiske konstruksjoner. Forvirret? Det er vi også.

Vi i f32 har både tatt på, og sett, mange rare kameraer opp gjennom årene. Noen ganger prøver kameraprodusentene å skape noe nytt og spennende for å skille seg ut, og som regel har det ikke gått så fryktelig bra. Med unntak av at bildesensoren i dag er digital, er det egentlig lite nytt å spore i kameradesign av både kompaktkameraer og speilreflekskameraer de siste 50 årene. Det prismeformede kameraet Lytro som ble lansert i 2006 er et eksempel på et kamera som gikk litt mot de tradisjonelle modellene både i egenskaper og fasong, men da modell nummer to ble lansert i 2014 var designet mer likt tradisjonelle modeller med et frontmontert objektiv på et tverrstilt kamerahus.

Les også: 5 ting som gjør det til en bedre fotograf

I dag har imidlertid den relativt ukjente kameraprodusenten Light lansert et kamera som mildt sagt skiller seg fra det meste vi har sett før. På baksiden har kameraet en stor, trykkfølsom skjerm og nesten ingen knapper, men det når man først ser fremsiden av kameraet at man virkelig må se litt ekstra etter.

Her er det nemlig ikke snakk om ett frontobjektiv, men hele 16 unike optiske konstruksjoner som sammen skaper et 52 megapiklser stort bilde med det som fremstår som en imponerende bildekvalitet. I følge produsenten selv skal det lille, rektangulære kameraet fungere som en erstatning for et fullblods fullformatkamera, selv om det i våre øyne i første omgang fremstår som et ganske spennende teknologisk eksperiment.

Guide: Slik tar du bedre panorama-bilder del 1

Så la oss gå inn i litt tekniske detaljer, for det er vanskelig å komme utenom med et slikt kamera. L16 er konstruert slik at hver optiske konstruksjon har en 13 megapiklser bildesensor fordelt mellom tre ulike brennvidder. 5 av objektivene har en brennvidde tilsvarende 35mm og 70mm, mens seks av objektivene har en brennvidde på 150mm omregnet til klassisk 35mm fullformat. De ulike konstruksjonene fungerer sammen slik at flere bilder blir tatt når fotograferen trykker på utløserknappen. Kameraets prosessor samler inn og beregner informasjonen som til slutt blir presentert som ett bilde.

Det hele styres av en 5 tommers trykkfølsom skjerm på kameraets bakside, hvor fotografen kan sette eksponering, fokus og brennvidde før eksponering.

I praksis betyr dette at kameraet har en effektiv brennvidde fra 35-150mm med svært god ytelse. Fordi kameraet har flere sensorer som fanger det samme vil kameraet levere god kvalitet selv i lite lys, samt mulighet for å sette fokus i etterkant av eksponeringen, en funksjon som ligner på de mest kjente egenskapene fra Lytro-kameraet.

Les også: 10 tips for å ikke miste bilder

Light har åpnet for forhåndssalg av kameraet i dag, men om du bestiller må du smøre deg med litt tålmodighet. Kameraet vil ikke leveres før sommeren 2016, så ventetiden er forholdsvis lang. Veiledende pris er 1 699 amerikanske dollar, eller rett i underkant av 14 000 kroner uten norske skatter og avgifter.

Vil du vite mer om kameraet? Ta en titt på videoen som Lights har laget under:

 

Powered by Labrador CMS