GPS skaper klabb og dab. Arkivfoto.
GPS skaper klabb og dab. Arkivfoto.

GPS skal hjelpe DAB-nettet, men samtidig kan det også ødelegge

Feil i GPS-nettet kan skape problemer for DAB-dekningen på radio. Det skjedde i Storbritannia i januar og kan skje i Norge når FM-nettet slukker neste år, frykter professor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det amerikanske flyvåpenet, US Air Force, opplyste tidligere i vinter til BBC at en teknisk feil satte deler av det globale posisjoneringsnettverket GPS ut av spill. Når GPS-nettet forstyrres, skapes det problemer også for DAB-radio.

Lokalradioen Radio Metro i Oslo-området sier til Dagens Næringsliv at de i slutten av januar fikk meldinger om at kanalene deres var helt stumme i DAB-nettet akkurat på dette tidspunktet.

– GPS brukes for at alle DAB-sendere skal sende samtidig over hele landet. Det som skjedde i Storbritannia, vil skje her. En feil i GPS-nettet gjør oss sårbare, sier professor Torleiv Maseng ved Forsvarets forskningsinstitutt på Kjeller.

Radio er en viktig del av norske myndigheters beredskap. Neste år blir DAB-nettet enerådende når FM-nettet slukkes i Norge. Riksrevisor Per-Kristian Foss sier til Dagens Næringsliv at dette er et tema han vil se på i forbindelse med beredskapen.

Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) uttaler til avisen at departementet ikke er kjent med at utfall av GPS-signaler har utgjort et reelt problem for beredskapen i Norge.

Powered by Labrador CMS