Line Tomter (NRK), Martin Lægland (iTromsø) og Tarjei Abelsen (Saltenposten) på Skup 2019 i Tønsberg. Foto: Kristine Lindebø
Line Tomter (NRK), Martin Lægland (iTromsø) og Tarjei Abelsen (Saltenposten) på Skup 2019 i Tønsberg. Foto: Kristine Lindebø

Skup 2019:
– Nordlendinger må komme utenfra og bryte opp de etablerte nettverkene

Rekordmange deltakere på årets Skup-konferanse.

Publisert Sist oppdatert

De store mediehusene sender stadig flere på Skup-konferansene. Samtidig prioriterer også flere små lokalaviser å bruke penger på å sende journalister til Tønsberg.

– Jeg har fått klar beskjed fra min arbeidsgiver: De kommer ikke til å kutte i videreutvikling og inspirasjon. Jeg tror det er slik vi får bedre journalister, sier Saltenposten-journalist Tarjei Abelsen.

Han er på Skup for første gang og står sammen med politisk redaktør Martin Lægland i Mediehuset iTromsø. Begge to opplever at selv om de er fra små redaksjoner, så prioriterer ledelsen å bruke store penger på å sende dem til Tønsberg på Skup-konferansen.

– Nå har Oslo-pressen fått så mye kritikk for pølsefester og tette nettverk. Da tenker jeg det må komme nordlendinger utenfra og bryte opp de etablerte nettverkene, sier Lægland med et glimt i øyet.

Han tror gravejournalistikken vil bli mer og mer viktig for folkets tillit.

– Veldig mange norske redaksjoner kan vise til at det prioriteres, at det satses på kritisk og undersøkende journalistikk. Jeg tror det er det viktigste for befolkningens tillit til mediene, sier han.

Styreleder i Skup Silje Sjursen Skiphamn kunne melde om deltakerrekord under åpninga av Skup 2019. Foto: Eskil Wie Furunes
Styreleder i Skup Silje Sjursen Skiphamn kunne melde om deltakerrekord under åpninga av Skup 2019. Foto: Eskil Wie Furunes

Ny rekord

Det var under åpningstalen fredag at det ble varslet ny deltakerrekord. Styreleder Silje Sjursen Skiphamn kunne opplyse om at hele 675 personer var påmeldt den 30. Skup-konferansen.

Skup har publisert hele deltakerlista.

– At det til tider kan være ubehagelig å være journalist, det må vi tåle. Verre er det at mange ikke har tillit til oss og den jobben vi gjør, sa hun i åpningstalen.

Hun mener – som Lægland – at det beste svaret er mer god journalistikk.

– Siden sist har vi avdekket en rekke kritikkverdige forhold, og satt kritisk søkelys, sa Skiphamn.

– Onsdag kom rapporten om VG, der vi fikk et innblikk i hvordan de har jobba med en vanskelig sak, og innblikk i hvilke avgjørelser de har tatt. En slik åpenhet er med på å skape tillit til journalistikken. Vårt svare bør være å lage mer og bedre journalistikk.

Skup-publikum under åpninga av Skup 2019. Foto: Eskil Wie Furunes
Skup-publikum under åpninga av Skup 2019. Foto: Eskil Wie Furunes

126 journalister fra NRK

De store mediehusene prioriterer stadig å sende store mengder av sitt journalistkorps. NRK alene har sendt hele 126 journalister.

Én av dem er Line Tomter, som i fjor vant Skup-diplom sammen med Anne Cecilie Remen, for saken om hvordan indiske IT-ansatte hadde ulovlig tilgang til det norske nødnettet. Dette er syvende eller åttende gangen Tomter deltar på konferansen.

– Jeg har ikke et bidrag til Skup-prisen i år, men jeg blir aldri lei av å lære mer om journalistikk, sier hun.

Ifølge styreleder Skiphamn ble forrige deltakerrekord på 670 satt i 2011, og etterpå kom det fram at Skup-konferansen også har vært et terror-mål for Anders Behring Breivik.

– Dette tankegodset finnes fortsatt. Det blir også stadig større interesse for oss som personer, hva legger på Facebook, hvem vi kjenner. Mange skjønner ikke hvordan jobber. Ikke hvordan finansiert, hvordan vi er uavhengige, eller hvordan jobber med kilder, sa hun, og oppfordret til mer åpenhet om dette.

– Det er bare ett svar: vi må fortelle hvordan vi jobber, gjøre det tydelig hvordan vi jobber med kilder, vise hvordan vi sjekker fakta, og så videre.

LES OGSÅ: