Britt Sofie Hestvik. Arkivfoto Birgit Dannenberg
Britt Sofie Hestvik. Arkivfoto Birgit Dannenberg

Kommunal Rapport svarer kommune: – Høylytt angrep på våre journalister

For første gang er journalistenes svar på anklager om hemmelig avlytting kjent.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Kommunal Rapports redaktør Britt Sofie Hestvik avviser at de to journalistene som var tilstede på et møte i Lenvik kommunes kontrollutvalg i desember drev ulovlig avlytting av kommunens representanter på gangen. Det skriver hun i sitt svarbrev til Lenvik kommunes brev som ber om fagbladets uttalelse før en mulig politianmeldelse.

Les også: Kommunal Rapport-journalist anklages for ulovlig avlytting

I brevet kommer for første gang journalistenes opplevelse av situasjonen fram. Hestvik skriver at det ikke er en uvanlig arbeidsmetode å benytte opptaker på mobilen for å sørge for at man ikke misforstår eller husker feil.

– Kommunens representanter stilte seg ved sofaen Kommunal Rapports journalister satt i. Både representantene og journalistene befant seg på offentlig sted, og det var kort avstand fra journalistene til representantene fra kommunens administrasjon. Opptaker ble satt på av journalist da de ventet på en mulighet til å smette inn et spørsmål til kommunens representanter, da de ønsket å få deres syn på kontrollutvalgets behandling. Slik kontakt rakk ikke journalistene å ta før kommunens representanter tok kontakt med dem, heter det i brevet.

At fagbladet har dekket kommunen i Troms kritisk over lang tid, blant annet gjennom flere saker som reiser spørsmål om habilitet, er trolig medvirkende til den anspente situasjonen.

Samme rom

Redaktøren skriver også at det av opptaket fremgår at journalistene ble en del av samtalen etter svært kort tid og at telefonen var godt synlig.

– Det er ikke klart for meg om noe av det som er kommet med på båndet på gangen er av journalistisk verdi. Slik du beskriver situasjonen, gjaldt administrasjonens «uformelle samtale» på gangen temaet som ble behandlet på møtet i kontrollutvalget. Den ble raskt endret til en samtale med høylytt angrep på våre journalister, spesielt fra en av kommunens representanter. Jeg må legge til at dette ble opplevd ganske ubehagelig.

Det er straffelovens paragraf 205 om retten til privat kommunikasjon som kommunen mener journalistene fra Kommunal Rapport kan ha brutt. Den forbyr uberettiget avlytting av kommunikasjon mellom andre ved bruk av teknisk hjelpemiddel.

Redaktør Hestvik er uenig i kommunens kritikk av redaksjonens arbeidsmetoder. Og hun avviser at journalistene har begått noe lovbrudd fordi hun mener opptaket verken er gjort uberettiget eller hemmelig.

– Kommunens representanter valgte å bli i samme rom som journalistene de kjente til og valgte å kommentere uformelt den offentlige saken journalistene var der for å dekke.

Dialog

Journalist Lisa Rypeng er den som har dekket Lenvik kommune over lang tid for Kommunal Rapport. Hun var den ene av de to som hun sier stod sammen om det omstridte opptaket. Hun sier det er spesielt å oppleve at kommunen vurderer å politianmelde journalistene for ulovlig avlytting.

– Jeg har aldri opplevd anklager om ulovlig avlytting tidligere. Jeg er overrasket over håndteringen fra Lenvik kommune, sier Rypeng til Journalisten.

Hun vil overfor Journalisten ikke kommentere hvordan opptaket ble gjort, men viser til formuleringene som gjengitt fra brevet.

– Det var på gangen i forbindelse med et offentlig møte i kommunens kontrollutvalg. Det er snakk om at vi brukte ordinære journalistiske metoder i et offentlig rom hvor journalistene var en del av mesteparten av samtalen. Diskusjonen på gangen gjaldt i hovedsak kontrollutvalgets behandling av kommunens håndtering av habilitetssaken mot rådmannen.

For å lette på det anspente forholdet, inviterer Hestvik samtidig til dialog mellom kommunen og redaksjonen for nettopp å bedre dialogen mellom partene.

– Vi forstår at situasjonen er vanskelig for enkelte av kommunens representanter, men må også be om forståelse for at journalistene må få gjøre sin jobb.

Powered by Labrador CMS