Høyesterett i Danmark vil ha slutt på liveblogging under rettsforklaringer. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix / NTB scanpix
Høyesterett i Danmark vil ha slutt på liveblogging under rettsforklaringer. Foto: Claus Bech / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Dansk høyesterett forbyr liveblogging av vitneforklaringer

– En betenkelig kjennelse, sier sjefredaktør.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Danske Journalisten skriver at Danmarks høyesterett har slått fast at liveblogging under tiltaltes og vitners forklaringer, nå i utgangspunktet er forbudt.

– Jeg er overrasket over kjennelsen. Det kan få vidtrekkende konsekvenser for vår dekning av rettssaker. Jeg synes dette er en betenkelig kjennelser, sier ansvarlig sjefredaktør Vagn Petersen i TV Øst til danske Journalisten.

Saken som nå er avgjort av høyesterett, startet etter at en forsvarsadvokat anmodet nettopp TV Øst om å stoppe liveblogging fra en rettssak. To rettsinstanser avviste advokatens anmodning, før høyesterett falt ned på motsatt beslutning.

– I motsetning til alminnelige journalistiske reportasjer i mediene vil det med liveblogging typisk være snakk om en meget presis gjengivelse uten redaksjonell bearbeiding. Liveblogging kan derfor føre til at vitner, som ennå ikke er avhørt, får adgang til å i detalj gjøre seg kjent med de tiltaltes og andre vitners forklaringer. Det er mest sannsynlig det høyesterett reagerer på, sier mediejurist Vibeke Borberg til danske Journalisten.

TV Øst-redaktør Petersen peker på at det vil være mange gråsoner.

– Må min rettsreporter forlate lokalet, sette seg utenfor døren eller i bilen sin, og sende en rapport hjem som vi legger på nettet med det samme?

Han spør videre: – Hva er redaksjonell bearbeiding? Dette blir grumsete.

Lese hele saken hos danske Journalisten.

Powered by Labrador CMS