Lokalavtalen i Egmont Publishing er sagt opp før forhandlingene er endelige. Foto: Birgit Dannenberg
Lokalavtalen i Egmont Publishing er sagt opp før forhandlingene er endelige. Foto: Birgit Dannenberg

Lokalavtalen i Egmont sagt opp

Alvorlig, mener NJs leder. 

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I slutten av juni kunne Journalisten fortelle at partene i lokaloppgjøret i Egmonthadde forlatt forhandlingsbordet uten å ha kommet til enighet. 

Ledelsen ville kutte i fridagene til de ansatte uten at dette ble kompensert. Redaksjonsklubben ved klubbleder Harald Grevskott opplevde det ikke var noen forhandlingsvilje og ba om bistand fra Norsk Journalistlag. NJ sammen med MBL vil møte til nye forhandlinger i slutten av august. Men torsdag ble det klart at ledelsen i landets største magasin- og ukeblad-konsern sa opp lokalavtalen.

- Vi ble svært overrasket over at ledelsen gikk til det skrittet, forhandlingene er tross alt ikke ferdig. Å si opp lokalavtalen er ganske uvanlig og dramatisk, sier klubbleder Grevskott til Journalisten.

Vil forhandle

Han får støtte fra NJ-leder Thomas Spence.

- Det er alvorlig å si opp en avtale, vi vil jo forhandle for å komme til enighet. Man må bestrebe seg for å modernisere og justere avtalen, villige til å snakke om det. Om dette varsler nytt klima så lover det ikke godt, sier NJ 

Grevskott forteller at ledelsen i protokollen sa at de ville vurdere å si opp avtalen. Men det kom svært overraskende på klubben at oppsigelsen kom nå, siden forhandlingene ikke er ferdige.

Klubblederen mener at partene er enig om de fleste punktene i lokalavtalen, men noen punkter er det stor uenighet om. Når en lokalavtale sies opp, blir plutselig alle punktene som er forhandlet fram gjennom årtier, satt i spill.

Ekstra tidkrevende

– Hvis oppsigelsen blir stående, vil det være svært uheldig for forhandlingsklimaet når vi starter opp igjen etter sommerferien, sier Grevskott, som også kan fortelle at NJ-klubben bestrider at bedriften kan si opp avtalen før forhandlingene er sluttført. Det er nå skrevet tvisteprotokoll om dette.

- Dersom avtalen skulle gå ut, vil det bli en svært tidkrevende prosess å forhandle hele avtalen på nytt.

Klubben mener at ledelsen og klubben er enige om at forhandlingene om lokalavtale og lønn henger sammen.

 Riktig tidspunkt

 - Vi har forhandlet om begge tingene, sier forhandlingsleder for Egmont, Axel Walø: - men slik vi ser det er forespørselen om hjelp fra sentrale organisasjoner knyttet til lønnsfastsettelsen, ikke i til lokalavtalen. Derfor har vi skilt mellom disse. 

Walø sier at oppsigelsen av avtalen var en naturlig konsekvens av varslene ledelsen protokollførte underveis i forhandlingene.

- Vi tok den tiden vi mente var nødvendig og rusjet ikke oppsigelsen. Nå mente vi det var riktig tid for å gjøre vurderingen.

 

Powered by Labrador CMS