Lokaloppgjøret i Romerikes Blad ender med lønnsdiktat. Foto: Birgit Dannenberg
Lokaloppgjøret i Romerikes Blad ender med lønnsdiktat. Foto: Birgit Dannenberg

Lønnsdiktat i Romerikes Blad

5.000 kroner fra enighet. 

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For tredje gang på fem år ender de lokale lønnsforhandlingene i Romerikes Blad (RB) med diktat. Årets forhandlinger strandet på redaksjonsklubbens krav på 9.500 kroner, og ledelsens tilbud på 4.500 kroner, samt en utjevningspott.

Hvor mye journalistene får i diktat er foreløpig ikke klart.

Forhandlingsbrudd

– Vi var ikke fornøyd med tilbudet fra ledelsen og da godtok vi ikke det, sier leder Alexander Gjermundshaug i redaksjonsklubben.

Han vil ikke kommentere hvor klubbens smertegrense lå dersom forhandlingene hadde fortsatt.

– Men tilbudet var langt unna, og det var ikke villighet fra ledelsen til å strekke seg lenger. Vi var enige om at vi ikke kom til å komme til enighet.

Klubblederen sier RB-journalistene over flere år har sakket akterut sammenlignet med kolleger i det gamle A-pressen. Selv sammenligner han seg med kollegene i Tromsø.

– I 2000 lå bransjelønna til Nordlys og RB likt. Nå ligger Nordlys-journalistene 30.000 kroner høyere.

Selv hedret

Gjermundshaug sier journalistene er møtt med argumenter om at det må holdes igjen økonomisk av hensyn til en usikker fremtid i mediebransjen.

– Og den betraktningen deler ikke dere?

– Selvfølgelig er det tøffe tider for mediebransjen. Men faktum er at vi fortsatt leverer. Vi ser ingen grunn til at vi skal ha dårligere lønnsutvikling enn andre, sier Gjermundshaug, og viser til at mediehuset årlig leverer over 30 millioner kroner i driftsresultatet til eierne.

Klubblederen ble nylig selv hedret av konsernet under en lederkonferanse i Tromsø for «beste lokaljournalistikk» i 2013.

– Vi registrerer at de utad er fornøyd med jobben vi gjør. Men jeg er skuffet og litt overrasket over at de ikke ville strekke seg lenger.

– Hva gjør dette med kampviljen foran hovedoppgjøret neste år?

– Kampviljen er sikkert stor, er alt klubblederen vil si.

Ukjent sum

Hvor mye diktatet som kommer etter bruddet torsdag 12. september ender på er ennå ikke klart. Ansvarlig redaktør Magne Storedal forklarer det blant annet nettopp med konferansen som ble avholdt i Tromsø.

Storedal sier ledelsen tilbød journalistene det samme som nivået ellers i Amedia-konsernet, som ligger rundt tre prosent.

– Det kan skje i alle mediehus at man ikke alltid kommer til enighet.

– Hvorfor ender så mange oppgjør i lønnsdiktat?

– Det kan jeg ikke svare deg godt på, jeg har bare vært her noen måneder.

Til spørsmålet om at de siste årene har vist god økonomisk avkastning for RB sier redaktøren at det ikke er en garanti for fremtiden.

– Det er veldig store utfordringer for mediebransjen. De blir ikke borte om man har hatt gode økonomiske resultater.

Powered by Labrador CMS