NRK sliter fremdeles med å ha nok nynorsk og samisk i sine programmer, påpeker direktør Mari Velsand i Medietilsynet. Foto: Andrea Gjestvang

NRK får godkjent av Medietilsynet

Men får språkkritikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Medietilsynet konkluderer med at NRK i fjor leverte et tilbud som oppfyller kanalens samfunnsoppdrag som allmennkringkaster, men gir kanalen språkkritikk.

NRK klarte nemlig heller ikke 2018 å gi nok programtilbud til barn og unge på samisk og nynorsk og dermed bryter kanalen to av sine forpliktelser.

Det er tredje året på rad at NRK ikke oppfyller kravet om å sende tilstrekkelig grad av egne produksjoner for unge som snakker samisk.

– Vi ser likevel en positiv utvikling, og fra andre halvår 2018 hadde NRK Sápmi fått på plass faste program for ungdom på samisk. Medietilsynet legger derfor til grunn at dette kravet blir oppfylt i år, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

NRK klarte heller ikke å oppfylle kravet om 25 prosent nynorsk på radio, TV og nett i 2018, noe kanalen har slitt med i mange år. Bruken av nynorsk på radio og TV økte i 2018, mens nynorskandelen på nett de siste årene har ligget på rundt 16 prosent.

– Det er bra at nynorskbruken har økt på radio og TV, men NRK må styrke innsatsen på nett for å nå kravet om 25 prosent, sier Velsand.

Et av kravene NRK oppfylte i fjor var å spille minst 40 prosent norsk musikk.

Powered by Labrador CMS