Ny bistand til journalister

Norad har laget portal som gir oversikt over fordelingen av norsk u-hjelp.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Et nytt verktøy er nå kommet til journalister som er nysgjerrige på norsk bistand.

Norad, direktoratet for utviklingssamarbeid, har lansert en portal som viser hvordan u-hjelpsmilliardene er blitt forvaltet siden 1960.

Se norsk bistand i tall her.

Norads statistikk viser at det norske bistandsnivået er nest høyest i verden, bare Sverige ga en høyere andel av sin bruttonasjonalinntekt i 2009. Hvordan de 25, 7 milliardene vi ga det året ble fordelt, kan du nå få vite ved hjelp av noen tastetrykk.

Kart eller grafer

Du kan finne ut hvilke land som har fått bistand, hva pengene er gått til og hvem som har forvaltet midlene. Det er også mulig å se den historiske utviklingen i pengebruken.

Rapporter kan vises som kart eller grafer, og man bestemmer selv hvor mye data som skal inn. Man kan laste ned både grafikk og tall, eller dele informasjonen på sosiale medier. Det er også laget en mer avansert versjon, hvor det er mulig å finne informasjon om budsjettposter og detaljbeskrivelser av enkeltavtaler.

– Norads gull

Marit Brandtzæg, direktør for metode og resultatoppfølging i Norad, sier de gjennom portalen ønsker å bidra til å sikre full åpenhet om norsk bistand og økt innsyn i forvaltningen.

Nettredaktør Kai Roger Gjestemoen i Norad håper forskere, journalister, politikere og bistandsfolk kan få bruk for portalen.

– Disse dataene er unike, dette er Norads gull. Vi mener at en bedre tilgjengeliggjøring og visualisering av statistikken vil hjelpe mange.

Powered by Labrador CMS