Trine Eilertsen, BT. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN
Trine Eilertsen, BT. FOTO: PAUL S. AMUNDSEN

Kuttet 100 stillinger, fikk bedre avis

BT har ikke vært bedre enn den er nå, mener Trine Eilertsen.

Det er fire år siden Trine Eilertsen tok steget fra å være politisk redaktør til å bli sjefredaktør i Bergens Tidende. Siden den gang har hun ledet en avis gjennom urolig farvann. De økonomiske krisene har vært tydelige på horisonten og eierne har krevd at kostnadene skal fires. Det mener den nå avgåtte redaktøren ikke har redusert avisens kvalitet.

I et intervju med Minerva får Eilertsen spørsmålet om BT er blitt dårligere som følge av kuttene.

– Svaret er et ubetinget nei. I perioden har vi vært årets avis to ganger. Vi har vunnet Skup-priser, noe avisen ikke gjorde før. Bergens Tidende har aldri vært bedre enn de siste par årene. Vi har en grundigere journalistisk metodikk og større etisk bevissthet. Samtidig har vi prioritert knallhardt. Det mye vi ikke gjør. Vi snakker ikke om det. Få etterspør det.

Svake argumenter

Professor Martin Eide ved institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen mener det er en litt krampaktig argumentasjon å hevde at kutt fremtvinger prioriteringer og dermed en bedre avis.

– Det er kanskje riktig et lite stykke på vei, men å gjøre det til dyd er å gå for langt. Du kan ikke snakke deg bort fra at kvalitet koster. Og så kan det gå opp og ned for gode aviser, sier Eide.

Eide slår fast at det ikke er noen tvil om at Eilertsen har holdt en høy profesjonell standard i sin tid som sjefredaktør, og at det er derfor vanskelig å si at BT er blitt dårligere.

Men, sier han, mange brukere reagerer på at avisen tidvis kan bli for tynn målt i sidetall. Og selv om stoffutveksling og gjenbruk er en fornuftig strategi, reagerer folk når artikler har byline til journalister i andre aviser.

– Straks en bergenser ser det står Aftenposten ved en byline oppfattes det kjapt som en provokasjon. Det er ingen tvil at BT holder et anstendig nivå, og det er ingen tvil om at den er en av våre bedre aviser.

Mer begrenset

Også ansvarlig redaktør Anders Nyland hos konkurrenten BA mener BT er en veldig god avis. I hvert fall i sin sjanger. Men han ser noen ting BT likevel er blitt dårligere på.

– Det vi synes å se er at Vestlandet blir mindre viktig mens Bergen og bergensregionen blir viktigere. Det betyr at leserne utenfor nærområdet får et dårligere tilbud, selv om innholdet holder god kvalitet.

Annerledes avis

Klubbleder Arild Berg Karlsen mener det er viktig å understreke at rundt en tredjedel av de 100 som er blitt kuttet arbeidet i en TV-stasjon som ikke lenger eksisterer.

– Det er i hvert fall blitt en annerledes avis. Vi bruker mer innhold fra andre aviser nå enn før, sier han.

Karlsen sier at det er klart at avisen har skjerpet seg journalistisk, slik også Eilertsen fremholder. Og så er det mange ting som ikke dekkes som tidligere, noe klubblederen mener gjør at BT kanskje ikke er den brede allmennavisen den var tidligere.

Han er spent på hva nedleggelsen av distriktskontorene i Førde og Stord vil føre til.

– Det vil i hvert fall påvirke bredden i journalistikken vår, og det er ikke sikkert det er heldig. Jeg frykter de siste kuttene vi ennå ikke har sett effekten av. Kanskje er vi akkurat på eller kanskje har vi krysset grensen for hva avisen kan tåle. Det er selvfølgelig mitt håp at vi klarer å skjerpe oss og at vi fortsatt vil levere et godt produkt.

 

Powered by Labrador CMS