Martin Riber Sparre er klubbleder. Foto: Birgit Dannenberg
Martin Riber Sparre er klubbleder. Foto: Birgit Dannenberg

Oppsigelser i DN.no

Ansatte nekter å akseptere sluttpakker. En sykmeldt på grunn av press.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To av de tre som fikk tilbud om sluttpakker i redaksjonen til DN.no har takket nei til dem. Sluttpakkene innebærer ifølge det Journalisten kjenner til tre måneders lønn i oppsigelsestid uten arbeidsplikt og ytterligere tre måneders etterlønn for de med mindre enn fem års ansiennitet. En av kollegene har takket ja til tilbudet. I alt skal det kuttes seks stillinger i selskapet DN Nye Medier.

Dermed blir det oppsigelser i selskapet.

Andre løsninger

– Vi aksepterer at ledelse, styre og eiere må ta grep for å sikre det økonomiske fundamentet. Men vi er skuffet og lei oss for måten dette er gjort på. Vi mener at all den tid fremtiden er usikker, det kan jo komme oppsving i markedet, bør ledelsen heller benytte seg av midlertidige løsninger som permitteringer, sier klubbleder Martin Riber Sparre.

Klubblederen hadde håpet på at man skulle slippe nedbemanning. Klubben har tidligere protestert mot at ledelsen ikke har vært villige til å gå ut med frivillige sluttpakker, og heller fokusert på styrte.

Kompetanse

– Det har vi vært veldig imot, noe vi har uttrykt ved hver eneste mulige anledning. I tillegg har de ikke tatt hensyn til ansiennitetsprinsippet. Ledelsen mener det er veldig lik ansiennitet i bedriften og dermed ikke trenger å ta vesentlig hensyn til det.

Han forteller at ledelsen har gått etter kompetanse og har argumentert at det er viktig i en moderne mediebedrift. Det mener klubben er gjenstand for subjektive og skjønnsmessige vurderinger, og derfor er vanskelige å etterprøve.

– De får en mulighet til å velge å vrake blant de ansatte og gir utvelgelsen skinn av å bygge på objektivitet, og har samtidig mulighet til å kvitte seg med ansatte som de ikke er fornøyde med.

Denne situasjonen som de ansatte har opplevd som valg ut fra trynefaktoren, har skapt en sterkt presset stemning i redaksjonen. Etter det Journalisten er blitt fortalt, har en person blitt sykmeldt allerede som følge av prosessen som har pågått.

Frykt

– Frykten har slått rot hos oss, med dette regimet føler folk at når ansiennitet ikke lenger er det ledelsen følger, kan hvem som helst stå i faren for å miste jobben.

Klubben i DN Nye Medier har fått støtte fra redaksjonsklubben i papiravisen. Der mener man at prosessen er brutal. Klubbleder Sparre forteller at man frykter at bedriften i det lange løp vil tape penger, fremfor å spare ved å gjennomføre kuttene på denne måten.

– Det er tallrike forskningsrapporter som forteller at det å skape en utrygg arbeidsplass gir dårlige økonomiske resultater.

Etter det Journalisten kjenner til ligger DN Nye Medier an til et underskudd på seks millioner kroner i inneværende år.

Trist

Sjefredaktør Svein-Thore Gran forteller at han synes det er trist å måtte si opp ansatte, men er av den oppfatning at prosessen som gjennomføres er korrekt.

– Vi forsøker å gjøre dette så hensynsfullt som mulig, slik at belastningen for hver enkelt blir så liten som mulig. Men realiteten tilsier at vi må gjennomføre dette. Vi skjønner at dette ikke bidrar til en hyggeligere stemning, og at folk synes det er vanskelig. Det er et faktum vi må forholde oss til. Når det er sagt så representerer de som jobber hos oss sterke ressurser, de jobber i en bedrift som har alle muligheter og vi er overbevist om at vi skal komme oss sterkt ut av dette, sier han.

Prioriteringer

Gran forklarer at kriteriene som lå til grunn for sluttpakkene var i prioritert rekkefølge kompetanse, ansiennitet og sosiale forhold. Han mener at en slik rangering vil sørge for at bedriften står sterkere når man kommer ut av krisen.

– Vi stiller oss noe uforstående til at det skal fremkalle all verdens frykt. Vi er innstilt på et bredt og godt samarbeid med de ansatte, selv om de mener ansiennitetsprinsippet skal veie tyngst. Dette er ikke lett situasjon for noen og vi skal forsøke å få til på en best mulig måte.

Dersom ledelsen ikke kommer til enighet med dem som nå sies opp, kan det hele havne i Arbeidsretten.

Powered by Labrador CMS