Brønnøysunds Avis:


Feirer 20 år: Nettjournalist Miriam Sandum Næss (f.v., rundt bordet), journalist Bente Milde, webgrafiker Yilmaz Dag, typograf Tommy Ebbesen, journalist Lillemor Hestvik, Norges første nettjournalist Torkil Marsdal Hanssen, Hanssens kone Monika Kristoffersen, journalist Jøran Horn, kunderådgiver Bente Flostrand, annonsekonsulent Trine Einvik og redaktør Matti Riesto. Foto: BAnett

I dag er vi alle 20 år

De slo Dagbladet. Med et par dager. I dag feirer Brønnøysunds Avis 20 år med nettutgave.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– God dag redaktør, er du på nett?

– Takk, takk, svarer Matti Riesto.

– Hvordan har dere markert den store dagen?

– Det er gjort klart til kakespising. Og så har vi rett og slett markert med lokal og nasjonal historieskriving: Vi har laget film om BAnett som publiseres i dag. Med de som var involvert i begivenheten da nettavisen ble lansert. Dessverre er daværende redaktør Petter Krokaa gått bort, men vi har snakket med sønn hans om det han husker fra den tiden og det faren gjorde.

Sjekk deres egen bildeserie om BAnetts lansering.

– Praktisk at markeringen landet på en fredag. Blir det ekstra fredagspils i dag?

– He-he. Vi skal ut og spise i kveld.

– Du har vært i avisen en stund Matti, hvordan vil du karakterisere nettavisens utvikling siden lanseringen?

– Jevn og trutt. Men vi begynte å ta de store skrittene først i 2005 - 2006, og i 2007 ansatte vi første den første rene nettjournalisten vår. Små aviser har før eller siden sett at de trenger mennesker som ikke skal bekymre seg for å fylle papir. Og så skjøt det ekstra fart i 2008. Da viste en spørreundersøkelse at vi var større enn VG på nett i vårt lokalområde.

– Hvordan er hverdagen på nett i dag?

– Heftig og begeistret. I går kveld dekket jeg et FRP-møte med Per Sandberg og da la jeg selvfølgelig ut film med ham ut på nett. Vi har BANett i blodet og sammen med papiravisen er den hjertebarnet vårt.

– Hvordan vil du si det å være først på nett har påvirket holdningen deres til nettavisen sammenlignet med dem som kom etter?

– Det har gitt en stolthet og en bevissthet. Da vi var større enn VG i vårt område tror jeg vi var første lokalavis som kunne si det.

– Hvordan er veien videre brolagt?

– Samme vei som alle andre. Det blir  mer digitalt, mer film, mer direkte, mer leserkontakt. Det er stadig flere som kommer på nett, dermed går det bare en vei.

– Når dere ansetter journalister i dag, hvilke krav stiller dere til digitkompetansen?

– Den må åpenbart være på plass. Hun må beherske det digitale og ha et forhold til sosiale medier. Jeg tror dessuten at hurtighet er et økende krav til journalister. Det er som fotballen: Det finnes ikke trege fotballspillere lenger. Det var på 70-tallet de kunne være det, ikke i dag.

– Hvordan prioriteres innholdet mellom papir og nett?

– Som alle andre, hva kan vi nette og hva må vi nette. Det er en balansegang der vi prøver å lage en papiravis som er verdt pengene. Trenden er at stadig færre ting kan vente. Konkurransen med andre medier og Facebook gjør at ting må ut-ut-ut.

– Hvor snart tror du 20-åringen er viktigere enn 96-åringen (les: papiravisen)?

– Det er en urettferdig sammenligning. Da vi spurte leserne om dette denne uken, sa de at de satte pris på begge og vil leve med dem en stund til. Hvor lenge er vanskelig å si.

– Så hva står på menyen i kveld?

– Det husker jeg ikke, det er noen andre som har bestilt.

– På nett?

Powered by Labrador CMS