Angela Merkel støtter tyske mediers krav om penger fra Google. Foto:(Aleph),http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/
Angela Merkel støtter tyske mediers krav om penger fra Google. Foto:(Aleph),http://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.5/

Vil ha Google-betaling

MBL vil diskutere om søkemotoren bør begynne å betale for lenkingen til norske nettaviser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Før jul annonserte Tysklands forbundskansler Angela Merkel at hun stiller seg bak den tyske dagspressens krav om at Google må betale for lenking til artikler. Det foreslås en ny lov som utvider opphavsretten og gir mediebedriftene rett til å kreve lisensavgifter av søkemotorene, skriver svenske Journalisten.

Forslaget har ført til diskusjoner i flere europeiske land, og nå er den kommet til Norge. Administrerende direktør Randi S. Øgrey i MBL, er positiv til en debatt om hvorvidt det tyske lovforslaget også er aktuelt i Norge.

– Det er naturlig at vi også tar denne debatten i Norge, sier hun.

Like før jul ble Google og utgiverne av franskspråklige aviser i Belgia enige om en avtale, som innebærer at Google og avisene inngår et forretningssamarbeid.

Svenskene vil ha betaling

I helgen sa direktør Jeanette Gustafsdotter i Utgiverna, svenske MBL, til Journalisten at hun mener det ikke er feil å kreve betaling fra Google. Både aviser og opphavspersoner bør få betalt for arbeidet de gjør, mener direktøren som også påpeker at dette er debattert tidligere.

Intervjuet har vekket diskusjonen til live igjen. Spesielt på twitter var engasjementet rundt en av Gustafsdotters uttalelser stort. Hun omtalte lenking som “ett ofog” (ugagn, noe dårlig), noe som ikke ble tatt godt imot.

I et senere intervju sier Gustafdotter at hun ikke mente at lenking generelt var noe dårlig, men at det kan bli det ut fra et opphavsrettslig perspektiv.

Google til hjelp

Google-sjef i Norge, Jan Grønbech vil ikke kommentere lovforslaget i Tyskland.

– Hvis det skulle finnes nettsider som ikke vil ha trafikk fra Google News kan de velge å ikke bli en del av søkeresultatene ved å melde seg ut.

Grønbech har ikke opplevd en eneste negativ henvendelse fra nettaviser i Norge angående Google News. Tvert om får han ofte forespørsler fra nettaviser om hvordan de kan bli mer synlige og få mer trafikk fra søkemotoren.

– Vi hjelper jo nettavisene med brukere og trafikk. Jeg kan ikke forstå hvorfor man skal kreve betaling for det.

 

Powered by Labrador CMS