OPPTAKT: Klubbledere i Oslo på tariffkonferanse før mekling i MBL-oppgjøret. Tilv. NJs forhandlingsleder Stein Larsen. Foto:Kathrine Geard
OPPTAKT: Klubbledere i Oslo på tariffkonferanse før mekling i MBL-oppgjøret. Tilv. NJs forhandlingsleder Stein Larsen. Foto:Kathrine Geard

Forberedt til streik

NJ har brifet klubbledere over hele landet. Fra midnatt kan det bli streik.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NJ har gjennomført sju regionale tariffkonferanser etter at det ble brudd i forhandlingene mellom NJ og MBL. Samlingene har vært i Oslo (2), Tromsø, Trondheim, Bergen, Kristiansand og Kongsberg. Klubblederne og lokallagsledere er blitt grundig orientert om kravene, bruddgrunnlaget, arbeidsoppgaver og organisering dersom partene ikke kommer til enighet og streiken blir et faktum.

OJ-leder Martin Riber Sparre tror streikeviljen er stor dersom MBL ikke legger betydelig mer på bordet under meklingen.

– MBLs tilbud i forhandlingene var så dårlig at det da ikke er noe problem med forståelsen for streikegrunnlaget. Om nødvendig vil vi kjempe for å sikre oss en anstendig lønnsutvikling.

Mer av kaka

– Men det er vanskelige tider i mediebransjen med sparetiltak og nedbemanning. Det gjør kanskje at folk bekymrer seg mer for en konflikt?

– Ja, men da må man huske at det ikke har noen betydning om vi har dårligere lønnsutvikling enn resten av samfunnet. Det redder ingen arbeidsplasser. Lønnsomheten har vært god mens man har kuttet og nedbemannet de siste ti årene. Det bedriftene sparer på en dårlig lønnsutvikling ender gjerne som mer utbytte til eierne, bonuser og høyere lønn til sjefene.

MBL mener på sin side fagforeningen ikke har tatt inn over seg bransjens betydelige utfordringer i overgangen til digitale forretningsmodeller, og skjerpet konkurranse fra globale aktører.

– I tillegg kommer stadig sterkere fall i opplags- og annonseinntekter. Bransjen er ikke i en posisjon til å kunne imøtekomme så høye lønnskrav, sa MBLs forhandlingsleder Iselin Bauer Seeberg da bruddet var et faktum.

Frist til midnatt

Lagdommer Dag Nafstad fra Hålogaland lagmannsrett er utpekt til meklingsmann. Meklingen starter klokka 11 fredag. Det er bare satt av denne dagen og fristen er i utgangspunktet ved midnatt. Dersom partene ikke kommer til enighet om ny tariffavtale kan 2.201 journalister i avis, digitale medier og etermedier være i streik fra lørdag 11. mai. Men ikke ukepressen, som har et annet skjæringstidspunkt.

Her er listen over bedrifter som tas ut i en eventuell streik.

NJs landsstyre oppnevnte sentral streikekomité 10. april, og forberedende lokale komiteer er også i sving. Martin Riber Sparre sier OJ foreløpig ikke har tatt stilling til om det skal lages streikeavis eller ikke. Men man har domenet avisa.no tilgjengelig.

Powered by Labrador CMS