Stein Larsen skal lede årets hovedoppgjør på vegne av Norsk Journalistlag. Foto: NJ
Stein Larsen skal lede årets hovedoppgjør på vegne av Norsk Journalistlag. Foto: NJ

NJ vil styrke frilanserne i årets oppgjør

– Vi vil sette en stopper for at utgiverne tar fra frilanserne alle rettigheter når de selger stoffet sitt, sier forhandlingsleder Stein Larsen.

Publisert Sist oppdatert

Norsk Journalistlags forhandlingsutvalg hadde torsdag sitt første forberedende møte før årets sentrale tariffoppgjør, som er berammet til 26. og 27. april. Kravet om en styrking av frilansernes forhandlingsposisjon vil stå sentralt i årets hovedoppgjør i MBL-området, skriver NJ på sine hjemmesider.

– Krav på vegne av NJ-frilanserne er nytt i år og kommer i tillegg til pensjon, lønn og andre tradisjonelle krav i årets hovedoppgjør, sier Stein Larsen til Journalisten.

NJ er blitt fortalt av frilansmedlemmer at de møter en samkjørt motpart som nekter å betale særskilt for gjenbruk og publisering av stoffet på flere plattformer og i flere publikasjoner. NJ mener en slik koordinert holdning fra arbeidsgiverne undergraver prinsippene i tariffavtalen.

– Det asynkrone maktforholdet dette skaper mellom utgivere og våre medlemmer vil vi gjøre noe med, sier Larsen.

Forhandlingsutvalget blir styrket med to representanter fra NJ Frilans som skal vil bidra med kravutformingen på dette området. NJs arbeidsutvalg vil velge disse om kort tid. Frilansernes rettigheter er regulert i den delen av Journalistavtalen som heter Frilansavtalen. NJ Frilans er et lag i Norsk Journalistlag, med rundt 800 medlemmer som ikke er ansatt noe sted. 

I perioden 29. februar til 11. mars arrangerer NJ tariffkonferanser over hele landet. Her inviteres klubblederne og andre sentrale tillitsvalgte til å komme med forslag til krav og prioriteringer. Vårens oppgjør er et hovedoppgjør, der man både fremmer krav om lønn og andre ytelser som er regulert i Journalistavtalen.

Powered by Labrador CMS