MBL snuser på Google-avtale

Søkegiganten betaler inn 450 millioner kroner for å få fred med fransk mediebransje.

Fredag underskrev Google og franske medier et historisk forlik, meklet fram av franske myndigheter med president François Hollande i spissen. Riset bak speilet var innføring av en fransk særskatt.

Avtalen innebærer i følge NTB at Google betaler inn nesten 450 millioner kroner til et fond som skal bidra til å utvikle franske medier på nettet.

Denne meldingen ble lagt ut på Googles offisielle blogg i Frankrike.

«Frankrike er stolt over å ha kommet fram til denne avtalen med Google, den første i sitt slag i verden», meldte kontoret til president François Hollande på Twitter.

Smitteeffekt?

En liknende avtale ble inngått mellom Google og belgiske avisutgivere i desember, mens Google fortsatt ligger i konflikt med tyske medieselskaper. Den tyske dagspressen krever at Google må betale for lenking til artikler.

– Det er naturlig at vi også tar denne debatten i Norge, uttalte administrerende direktør Randi S. Øgrey i Mediebedriftenes Landsforening til Journalisten 8. januar.

Mandag sier MBLs fagsjef for digitale medier, Geir Engen, følgende:

– Vi har fått med oss at det er inngått en avtale mellom president Hollande og Google. Vi kjenner ikke avtalen i detalj. Det er derfor vanskelig akkurat nå å si noe om hvorvidt dette er en avtale som kan ha overføringsverdi til det norske markedet. Hovedstyret vil denne uken møte representanter for noen av våre internasjonale organisasjoner, WAN/IFRA og ENPA, og vil da bli oppdatert på situasjonen.

Ikke per gang

Avtalen i Frankrike innebærer ikke at mediene får betalt hver gang Google publiserer lenker til deres artikler, slik kravet opprinnelig gikk ut på.

Ifølge Google-sjef Eric Schmidt skal Google også hjelpe franske medier med å tjene mer på nyheter på nettet. Det skal skje ved at de får bruke Googles teknologi til markedsføring, skriver NTB.