Mecom-sjef David Montgomery og styreleder i Edda, Truls Velgaard. Foto: Birgit Dannenberg
Mecom-sjef David Montgomery og styreleder i Edda, Truls Velgaard. Foto: Birgit Dannenberg

Mecom kutter en av fem

Montgomery bebuder nye sparerunder i det gjeldstyngede mediekonsernet.

Publisert   Sist oppdatert

Tidligere denne uken ble det klart at generalforsamlingen til Mecom Group godkjente salget av Mecom Germany og Edda Nordvest. Ifølge Bloomberg ligger det nå an til ytterligere nedskjæringer i medieselskapet.

Polen

Mecom hadde ved inngangen til 2009 en samlet gjeld på like under seks milliarder kroner. Salgene som nå er godkjent, vil tilføre konsernet like over 1,8 milliarder kroner og vil kunne bidra til å redusere gjelden i medieselskapet som var verdsatt til 830 millioner kroner på London-børsen onsdag.

Det er likevel ikke sikkert at salget er nok for bankene som sitter på gjelden. Mecom har fortsatt for stor gjeldsandel i forhold til lånebetingelsene, den såkalte covenant-testen. Bloomberg melder at selskapet skal ha fått bud på sine 51 prosent i den polske avisen Rzeczpospolita. Et salg av denne avisen vil bli gjennomført om prisen er god nok. Samtidig er det på det rene at den polske stat som eier de øvrige 49 prosentene, har fått bud fra to interessenter.

Truls Velgaard leder den polske delen. Han ønsker ikke å kommentere utspillet fra Montgomery om at det skal foreligge bud. Velgaard sier likevel at situasjonen med den polske stat som minoritetseier, er uholdbar.

– Med det utgangspunktet vurderer vi vår eierposisjon, det må bli en endring der.

Nye kutt

I et intervju forteller Montgomery at én av fem stillinger i konsernet skal kuttes slik at det ved utgangen av året vil være 10.000 ansatte i mediekonsernet. Ifølge Velgaard, som også er styreleder i Edda Media, vil dette neppe medføre ytterligere nedbemanning i Norge utover det som allerede er gjennomført.

– Det er ingenting i det tallet som ikke er kjent i Norge. I forhold til bemanningsplanen i Norge er det ingenting som ikke er annonsert. Det vi har gjennomført er fem prosent i alle Eddas virksomheter etter ostehøvelprinsippet. Det er i tillegg gjennomført en del tilpasninger som omorganiseringer i Edda Digital.

Mecom ser også på mulighetene til å selge seg ut av minoritetsposten på 37 prosent i AD NieuwsMedia i Nederland.