David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg
David Montgomery. Foto: Birgit Dannenberg

Mecom under 50-øringen

Mediekonsernet bare en skygge av seg selv.

Publisert Sist oppdatert

Medieselskapet som er ledet av David Montgomery har fått hard medfart på børsen i London. Fredag morgen åpnet konsernet som kjøpte Orkla Media ned 15,7 prosent og ble tidlig på dagen omsatt for tre pence, eller like over 30 øre per aksje.

Inntektsfall

En av årsakene til at Mecom går tilbake på børsen fredag er Montgomerys melding til markedet i går ettermiddag. Selskapets grunnlegger gjorde det klart at Mecoms inntekter vil ende 10 prosent lavere i 2008 enn forventningene i markedet.

I tillegg gjorde den arbeidende styrelederen det klart at gjeldsgraden i selskapet har steget ytterligere, skriver The Guardian.

Ved utgangen av september hadde gjelden til mediekonsernet som eier Edda Media økt med like under en halv milliard kroner og er nå på 6,8 milliarder kroner.

Kunngjøringen fikk markedet til å reagere og sendte aksjen ned nesten 25 prosent. Det betyr at aksjemarkedet nå verdsetter mediekonsernet til under 700 millioner kroner.

Mot salg

Paradoksalt nok er dette samme summen Polaris Media vil betale for Mecom og Eddas operasjoner på Nordvestlandet. Porteføljen omfatter blant annet Sunnmørsposten, Romsdals Budstikke, Driva og Åndalsnes Avis. Ikke et mediekonsern med operasjoner i fem land og som på starten av året var verdsatt til rundt sju milliarder kroner på børsen.

I forrige uke ble det kjent at Edda Media-sjef Jan Moberg trådte til side for å arbeide med et eventuelt salg av den norske divisjonen av Mecom.

Også i andre land kan det komme til salg av mediekonsernets eierposter. Det er blitt antydet at det danske reklamebyrået SP3 vil komme i omløp.

Og mens norske medieaktører som Polaris, A-pressen og Berner Gruppen presser på for å få Edda Media i spill, gjør tyske Axel Springer det samme i Polen. Her eier Mecom en kontrollerende post i regionavisen Rzeczpospolita og mer enn ti andre aviser.

Tyske Springer har lenge vært interessert i både Mecoms og den polske statens eierandeler. Turbulensen på børsen kan gjøre et slikt salg mer aktuelt.

Varierende

Flere medieaksjer rammes av børsuro. Schibsted var før lunsj fredag ned 7,74 prosent sammenlignet med kursen ved stengetid torsdag. Polaris står i ro da det knapt handles i aksjen som ble notert mandag.

I Sverige fikk TV3- og P4-eier Modern Times Group hard medfart før lunsj. MTGs B-aksje var ned 11,7 prosent på Stockholms-børsen.

I USA stengte News Corp. opp over 4 prosent, Time Warner endte ned 1 prosent, Disney opp halvannen prosent og Viacom opp nesten 4 prosent torsdag.

Powered by Labrador CMS