Franske etermedier får sterk kritikk for dekningen av terroraksjonene i Paris i januar. Foto: Jacky Naegelen/Scanpix
Franske etermedier får sterk kritikk for dekningen av terroraksjonene i Paris i januar. Foto: Jacky Naegelen/Scanpix

Advarsler til franske medier

Les hvilke alvorlige feil medietilsynet mener franske tv- og radiostasjoner begikk under dekningen av terrorangrepene i Paris.

Publisert Sist oppdatert

Kritikken og advarslene kommer fra medietilsynet Conseil Supérieur de l’Audiovisuel (CSA), som overvåker og regulerer fransk tv og radio. Spesielt de kritiserte livemediene føler seg urettferdig behandlet og spør om alt skal overlates til sosiale medier, skriver danske Journalisten.

CSA har gjennomgått mer enn 500 timer tv- og radiosendinger fra dekningen av terrorangrepene i januar. Nå har tilsynet lagt fram sine konklusjoner. CSA har valgt å dele ut 15 advarsler og 21 alvorlige henstillinger til de aktuelle franske mediene. Reaksjonene vil først få konsekvenser hvis mediene gjentar de etiske bruddene.

Les Journalisten.nos dekning av Paris-terroren i januar her.

Alvorlig kritikk

Hele 16 medier – stort sett alle de største radio- og tv-kanalene i Frankrike – kritiseres for at ha begått alvorlige forsømmelser som kunne ha fått “dramatiske konsekvenser” for både gisler og for politiets arbeid og etterforskning i forbindelse med terrorangrepene. 

Ifølge danske Journalisten gjelder kritikken blant annet at flere medier avslørte navnene på de to ettersøkte Kouachi-brødrene, før politiet hadde gitt grønt lys. Det bidro dermed til å forpurre politiets etterforskning, mener CSA.

Dette kritikkpunktet er også med i danske Journalistens gjennomgang av Paris-terroren.

Omstridt livedekning

I tillegg retter CSA omfattende kritikk av medienes livedekning fra de to gisselstagningene, henholdsvis i byen Dammartin-en-Goële nordøst for hovedstaden og i det jødiske supermarkedet nær Porte de Vincennes i Paris.

Det er blitt kjent at spesielt gisseltakeren i det jødiske supermarkedet, Amedy Coulibaly, fulgte hyppig med på begivenhetene som ble formidlet på tv.

Dessuten kritiseres mange medier for å ha rapportert live om politiets forberedelser til angrepet mod Kouachi-brødrene, som hadde søkt tilflukt i et trykkeri i Dammartin-en-Goële.

13 medier sendte direkte fra det øyeblikket da politiet valgte å gå til angrep på terroristbrødrene, noe som har ført en reprimande.

Tar til motmæle

Ifølge de omtalte mediene er kritikken ikke rettferdig, skriver danske Journalisten. I en uttalelse på sin hjemmeside gir Radio France uttrykk for overraskelse.

“De (CSA, red.) bebreider oss for å ha sagt direkte på France Info: “Det skjer noe i Dammartin-en-Goële, det er skuddvekslinger.” Hvis vi hadde fått vite at det var en intervensjon fra politiets side, ville vi ha vært mer ansvarlige. Men ikke på noe tidspunkt fikk vi instrukser om dette fra myndighetene,” lyder det fra redaksjonssjef Erik Kervellec.

France Télevisions står bak tv-kanalene France 2, France 3 og France 5, som også har fått alvorlige henstillinger. Tv-selskapet stiller seg uforstående til kritikken.

“Betyr det at tv-kanalene, som er skapt til å informere, ikke lenger har lov til å informere? Har eksempelvis de sosiale mediene, som ikke er regulert av CSA, dermed enerett på informasjonen?” spør Therry Thuillier, nyhetsredaktør for France Télévisions, i en pressemelding.

Les også: Ros til danske medier for dekningen av terroren i København

Powered by Labrador CMS