Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, redaktør for lederutvikling Ingeborg Volan i Dagens Næringsliv, konseptutvikler Marius Karlsen i iNord, og kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Kristine Lindebø
Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen, redaktør for lederutvikling Ingeborg Volan i Dagens Næringsliv, konseptutvikler Marius Karlsen i iNord, og kulturminister Trine Skei Grande. Foto: Kristine Lindebø

– Ja, algoritmen er den nye
redaktøren, men den som kontrollerer
algoritmen er den nye sjefredaktøren

BERGEN (Journalisten): – Avisene har vært alt for lite opptatt av data, ifølge Volan i DN.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Den største trusselen er ikke algoritmen, men at mange ikke kan bruke de, sa Aftenposten-redaktør Espen Egil Hansen da han diskuterte om mediene klarer å styre teknologien i framtida, eller om algoritmene tar over, under Medieleder 2018 i Bergen.

I panelet satt også konseptutvikler Marius Karlsen i iNord, redaktør for lederutvikling Ingeborg Volan i Dagens Næringsliv og kulturminister Trine Skei Grande.

Forsterke tradisjonen

Aftenposten har allerede testet ut algoritmestyrt front, og redaktør Hansen sa han har få betenkeligheter med å ta i bruk flere.

– Ja, algoritmen er den nye redaktøren, men den som kontrollerer algoritmen er den nye sjefredaktøren.

Hansen sa han er kritisk til mange algoritmer vi har i dag som handler om å få mer engasjement, men vi kan ha en annen tilnærming og kan bygge algoritmer som forsterker den tradisjonen vi har, sa han.

For eksempel mener Hansen det er synd at alle lesere alltid får den samme forsiden, både dem som er innom Aftenposten.no 25 ganger daglig, og dem som sjekker nettavisa én gang i uka.

– Da kan vi bestemme at denne saken er så viktig at du skal få den langt opp selv om du ikke har vært innom på fire dager, sa Hansen.

Å ta kontroll over teknologien

Ingeborg Volan mener det blir for mye snakk om enten redaktørstyrte eller algoritmestyrte medier.

– Vi må snakke om redaktørstyrte algoritmer. Det handler om å ta kontroll over teknologien som redaktør og si at noen saker er kjempeviktig for alle, men denne er viktig for deg.

Heller ikke kulturministeren er bekymret for at algoritmene vil ta over for redaktøransvaret, men sa hun har diskutert dette med kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– En allmennkringkaster skal utfordre oss på en annen måte enn kommersielle medier. Jeg tror det er en større utfordring at mediene er for like i dag, enn at algoritmene vil bli et problem, sa hun.

– Tar for lang tid

Marius Karlsen er veldig optimistisk til at algoritmer er framtida, og kritiserte Hansen og resten av avisene for å henge etter.

– Hvorfor tar det så lang tid? Du stod her for to år siden og sa at algoritmene kommer nå. Men nå er vi i 2018, og Google har holdt på siden midten av 2000-tallet, sa Karlsen.

– Det handler ikke om penger, men om å gjennomføre det med vår visjon i et gjenkjennelig Aftenposten, svarte Hansen.

Ingeborg Volan i DN mener det både er gode og mindre gode grunner til at det har tatt lang tid for avisene.

– For det første har avisene vært alt for lite opptatt av data. For det andre handler det om mengden av innhold på de ulike avisene. Det er ikke like mye som skjer på Finnsnes som i hele Norge, så i små lokalaviser har man ofte ikke nok innhold til å personifisere så veldig mye.

Powered by Labrador CMS