Gudbrand Guthus passer ekstra på under valgssendingene i kveld. Foto: Terje I. Olsson.
Gudbrand Guthus passer ekstra på under valgssendingene i kveld. Foto: Terje I. Olsson.

Følger valget med lupe

Medietilsynet truer med to millioner i bot.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I vår ble valgloven justert slik at det ble mulig å sanksjonere overfor medier som offentliggjør valgdagsmålinger før klokken 21 på selve valgkvelden. Med mulighet til å dele ut bøter på opp til to millioner kroner, følger Medietilsynet ekstra nøye med på valgkvelden.

Dersom mediene skulle finne på å gjøre det, er faren stor for at de får en bot på to millioner kroner fra Medietilsynet. Områdeleder Gudbrand Guthus har trommet sammen sine medarbeidere for å overvåke mediene allerede fra søndag.

Stor bot

– Vi følger nøye med både søndag og mandag for å kontrollere om det kommer valgdagsmålinger før klokken 21 på mandagskvelden. Det er langt fra hele tilsynet som er med på dette, men vi har tilstrekkelig bemanning, sier Guthus.

Han ønsker ikke å fortelle hvor mange som skal sitte og overvåke at mediene ikke bryter loven, men nok folk mener Guthus det skal være der.

Områdelederen forteller at han håper at mediene vil følge loven, spesielt siden lovendringen nå bør være ganske kjent. Og ikke minst på grunn av størrelsen på boten.

Epost

Tilsynet følger valgdekningen på radio, TV, avis og internett.

– Vi tror ikke sannsynligheten er så stor for at forbrudet blir brutt, men følger med i tilfelle det skulle skje.

Dersom en redaksjon bryter forbudet vil tilsynet ta kontakt per epost og be de ansvarlige vurdere det de da har sendt i forhold til valgloven. Selv om bruddet på loven skulle være åpenbar, vil tilsynet i første omgang kun henvende seg på denne måten. Skulle tilsynet så velge å gå videre med saken, vil de sende varsel som vanlig og gi lovbruddet vanlig saksbehandling.

– Har du rukket å stemme da?

– Jeg har ikke stemt, men håper det går greit på mandag, sier Guthus.

Powered by Labrador CMS