Trond Giske. Foto: Birgit Dannenberg
Trond Giske. Foto: Birgit Dannenberg

Nei til politisk TV-reklame

Trond Giske maner redaktørene til ansvar for småpartiene.

Publisert Sist oppdatert
Kulturminister Trond Giske sendte i dag dette leserinnlegget til en rekke norske aviser:

I forrige uke sa et bredt stortingsflertall fortsatt nei til politisk TV-reklame. Politisk TV-reklame ville føre til en kraftig kostnadsspiral i politikken. Partiene ville blitt mer avhengige av pengegaver. Pengesterke interesser ville fått mer innflytelse. Mer av politikernes tid måtte gått med til pengeinnsamling i stedet for å ivareta velgernes interesser. De med mest penger ville få et mye sterkere overtak i politikken, for eksempel ville oljeselskapene fullstendig kunne overkjøre miljøbevegelsen med TV-kampanjer om oljeboring i sårbare områder.

Noen framstiller det som om Den europeiske menneskerettsdomstolen (EMD) har pålagt Norge å innføre politisk TV-reklame. Det er ikke riktig. Mange europeiske land har regler mot politisk TV-reklame. Dommen fra EMD slår fast at Medietilsynets inngripen mot Pensjonistpartiets TV-reklame i 2003 var feil, men ikke fordi politisk reklame på TV prinsipielt må godtas. Begrunnelsen er at dette var den eneste måten Pensjonistpartiet fikk slippe til på TV. Domstolens mål er ikke politisk TV-reklame, men små partiers ytringsfrihet.

Staten gjør mye for ytringsfriheten. Vi har grunnlovsfestet ytringsfriheten, lovfestet redaktørfriheten, gir store beløp i pressestøtte til avisene og sørger for et NRK gir bred plass til debatt. Men staten trenger også medienes hjelp. Pressen bør gjennom sin redaksjonelle dekning bidra til at småpartiene får den ytringsfriheten de har krav på. Løsningen er ikke betalt reklameplass. Det vil være en ytringsfrihet for de pengesterke på bekostning av dem som ikke har kapital i ryggen.

Regjeringen følger opp dommen fra EMD gjennom å bedre små partiers muligheter til å slippe til på TV. NRK får større ansvar for å dekke småpartiene i en valgkamp. Samtidig styrkes frikanalens mulighet til å formidle småpartier. Alle som bruker Frikanalen må følge norsk lov, det er derfor ikke fritt fram for rasistisk propaganda, som noen har skrevet. Våre tiltak sikrer regjeringen småpartienes ytringsfrihet samtidig som vi slipper politisk TV-reklame. Det tror jeg det norske folk setter pris på.