Eirik Hoff Lysholm, publisher i Dagsavisen, må både kutte og investere. Foto: Kathrine Geard
Eirik Hoff Lysholm, publisher i Dagsavisen, må både kutte og investere. Foto: Kathrine Geard

Dagsavisen må kutte rundt 10 millioner de neste par årene

Men ingen nedbemanningsprosess som i søsteravisen Vårt Land. Og Lysholm jakter stadig på nye satellittprosjekter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag ble de fast ansatte i Vårt Land informert om et åpent sluttpakketilbud som 43 personer kan søke på. Tilbudet gjelder ut mars og gjennomføres som ledd i et kostnadskutt på til sammen 10 millioner kroner i år og neste år.

Dagsavisen, som i likhet med Vårt Land har Mentor Medier som eier, er ikke i samme situasjon. Men ifølge ansvarlig redaktør og administrerende direktør Eirik Hoff Lysholm har Dagsavisen behov for å redusere kostnadene sine i samme størrelse som Vårt Land, fordelt over et par år.

– Men vi kjører parallelt. Det er ikke snakk om en konsernprosess i Mentor Media. Bedriftene i konsernet har forskjellige behov og økonomiske muligheter.

Dagsavisen må også tilpasse

Lysholm opplyser at Dagsavisen startet en egen lønnsomhetsprosess ved nyttår. Han beskriver den kjente utfordringen med å tilpasse driften til et sviktende annonsemarked og den generelle lønns- og prisveksten. En egen prosjektgruppe med representanter for klubber og ledelse jobber samtidig med å forsøke å øke inntektene til hovedavisen og satellittavisene Moss Dagblad, Fremtiden og Rogalands Avis.

– Vi kjører et dobbelt perspektiv. Hva kan vi sammen klare å klekke ut av ideer som kan gjøre det bedre for oss, uten at vi tar for stor risiko? Og hvordan skal tilpasse kostnadene, slik at vi både kan betale regningene våre og få handlingsrom til å satse på nye offensive prosjekter istedenfor å bare bygge ned?

Se Journalistens dekning av Dagsavisen

Har gitt framtidstro

Lysholm poengterer at de nye datteravisene har bedret Dagsavisens drift kraftig de siste årene. Men for første gang siden 2013 er Dagsavisen på vei inn i et år uten en ny avlegger.

– Det er satellittene våre som har holdt Dagsavisen på samme nivå. De har bidratt positivt til både overlevelse og framtidstro. Så nå må vi finne et nytt prosjekt eller tilpasse kostnadene deretter, sier han.

Les også: Drammen løfter Dagsavisen

Dagsavisens ønske om å blåse nytt liv i Arbeider-Avisa i Trondheim ble ikke oppfylt. I april i fjor ble det kjent at det ikke lyktes å få på plass en økonomisk bærekraftig trykkeriavtale for printutgaven av Arbeider-Avisa. Ifølge Lysholm er imidlertid ikke drømmen gitt helt opp.

– En by som Trondheim hadde trengt nr. 2-konkurranse, om det så kun er rent digitalt. Vi må se hva vi får til. Det er ting vi må diskutere. Skal vi gjøre noe i Trondheim så må det være fordi vi da også gjør det bedre for hovedavisen vår. Vi gambler ikke med hovedavisen.

Powered by Labrador CMS