USA har i hemmelighet registrert journalister og aktivister som knyttet til karavanene av migranter som prøvde å nå USA. Foto: Reuters / NTB scanpix
USA har i hemmelighet registrert journalister og aktivister som knyttet til karavanene av migranter som prøvde å nå USA. Foto: Reuters / NTB scanpix

USA opprettet hemmelig database over journalister ved grensa

Flagget pass slik at de ble sjekket.

Publisert

Amerikanske myndigheter opprettet en hemmelig database over journalister og aktivister knyttet til karavanene av migranter som prøvde å nå USA, ifølge NBC.

TV-kanalen NBC viser til dokumenter som er lekket av en anonym kilde i USAs sikkerhetsdepartement som sier at i noen tilfeller flagget sikkerhetsdepartementet journalistenes og aktivistenes pass slik at de kunne sjekkes på grensa.

Blant dem var ti journalister, hvorav sju var amerikanske, én amerikansk advokat og 47 personer fra USA og andre land som myndighetene stemplet som organisatorer, oppviglere eller med «ukjente» roller.

Inkludert blant dem var aktivister fra organisasjoner som Border Angels og Pueblo Sin Fronteras.

I tillegg til å flagge dem for sjekking på grensa opprettet departementet mapper for hver person.

Ifølge kilden er det noe sikkerhetsdepartementet ikke har lovlig adgang til å gjøre fordi det ikke er en etterretningsorganisasjon.

En talsmann for grensepolitiet vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene, men sier generelt at når noen prøver å krysse grensa ulovlig eller bruker vold mot tjenestemenn, er det rutine å samle opplysninger til eventuelle juridiske tiltak senere.

Powered by Labrador CMS