Reidun Kjelling Nybø orienterer om den nye veilederen for minnelig ordning på møtet Medieåret 2017 torsdag. Foto: Kristine Lindebø
Reidun Kjelling Nybø orienterer om den nye veilederen for minnelig ordning på møtet Medieåret 2017 torsdag. Foto: Kristine Lindebø 

Vil veilede redaktørene til minnelig ordning

– Vårt inntrykk er at redaksjonene er blitt flinkere til å lytte til klagere og ta selvkritikk der det er grunnlag for det, sier Reidun Kjelling Nybø i Norsk redaktørforening. 

Publisert Sist oppdatert

– Vi mener langt flere saker som ender med full PFU-behandling kunne vært løst med minnelig ordning. Det ville vært en fordel både for klagere og for redaksjonene, sier Reidun Kjelling Nybø, assisterende generalsekretær i Norsk redaktørforening (NR).

De lanserer torsdag en veileder for redaktørene for hvordan de kan bli enige med klagere uten full PFU-behandling, med såkalt minnelig ordning. Det er et mål for NR at flest mulig saker skal løses i minnelighet og at redaktørene skal få mer kunnskap om slike ordninger.

– Vi håper veilederen kan bidra til økt bevissthet blant redaktørene og at flere innser at PFU-klager kan håndteres slik, sier Nybø, og minner om at redaksjonene også kan lære mye av dette.

Ti råd på vei mot minnelig ordning

 1. Sørg for å få klagen skikkelig utredet
 2. Send skriftlig forespørsel – fra ansvarlig redaktør!
 3. Bruk klagerens måte å kommunisere på
 4. Forklar bakgrunnen – PFUs vedtekter
 5. Lytt til klageren og klarlegg hva som er viktig for han/henne
 6. Redegjør for ulike løsningsalternativer
 7. Formuler deg med respekt og ydmykhet
 8. Hold PFU-sekretariatet orientert underveis
 9. Bruk tid – det demper konfliktnivået
 10. Formuler konkrete forslag til løsninger

  Kilde: Norsk redaktørforening

– Dialog med klagere er lærerikt for redaksjonene. Det bidrar til å øke den etiske kompetansen og kan også styrke mediets troverdighet. Det gir redaktører og journalister viktig kunnskap om konsekvenser av medieomtalen, og det sparer også tid.

Nybø har inntrykk av at redaksjonene er blitt flinkere til å lytte til klagere og ta selvkritikk der det er grunnlag for det.

NR har i det siste hatt minnelig ordning som tema på flere kurs og seminarer. De har fått god hjelp fra fra tidligere VG-redaktør Bernt Olufsen, forteller Nybø.

– I sine 17 år som VG-redaktør ble han en mester i minnelig ordning. Her er det mye å lære for mange redaktører. Fortsatt har vi som bransje noe å lære av det vi kan kalle Bernt Olufsens metode.

Det var færre PFU-saker løst ved minnelig ordning i fjor enn i 2016. 27 i fjor, mot 33 i 2016. Dette kan også sees i sammenheng med at totalt antall klager til PFU var færre i fjor enn året før.

Powered by Labrador CMS