Moheeb Alnawaty. Foto: Sigurd Aarvig
Moheeb Alnawaty. Foto: Sigurd Aarvig

Alnawaty fengslet i Syria

Men syriske myndigheter benekter at palestineren som er bosatt i Valdres, er i deres varetekt.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Alnawaty søkte asyl i Norge etter at han for fire år siden skrev en bok om Hamas. Siden 2008 har han og familien bodd på Vang i Valdres.

Like før nyttår reiste Alnawaty til Syria for å oversette boken, som handler om Hamas’ indre liv. Siden 5. januar har ingen hørt fra ham, og familie og venner er bekymret for hva som kan ha skjedd.

– Fengslet i Syria

Hans 18 år gamle sønn sier at advokater som jobber på vegne av familien har klart å lokalisere Alnawaty i Syria.

– Vi vet at han er fengslet i Syria. Opplysningene har vi fått via advokater, som blant annet jobber i Syria, sier Majd Alnawaty.

Støttespillerne antar at forsvinningen kan ha sammenheng med Alnawatys journalistiske virksomhet. Han startet selskapet Atlas Media and Documentation i Gaza i 1988, og har hatt tillitsverv i det palestinske journalistforbundet. Familien har fått økonomisk støtte fra den internasjonal journalistføderasjonen (IFJ) i letingen etter Alnawaty.

Benekter

Ifølge Utenriksdepartementet benekter syriske myndigheter at journalisten er i Syria. Kommunikasjonsrådgiver Frode Overland Andersen sier at norske myndigheter likevel mener at Alnawaty befinner seg i landet.

– Syriske myndigheter benekter at Alnawaty er i deres varetekt, men vi er ikke tilfreds med svaret vi har fått, sier Andersen.

Norge har tatt opp saken på høyt diplomatisk nivå.

– Vi jobber med syriske myndigheter, og har tatt opp saken via vår ambassadør, sier Andersen.

Venner av Alnawaty har opprettet en egen Facebook-side for letingen etter journalisten.

 

Powered by Labrador CMS