ANMELDT: Ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd og Aftenposten. Foto: Birgit Danneberg
ANMELDT: Ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd og Aftenposten. Foto: Birgit Danneberg

Omkamp i retten

- Presseetikk er ikke det samme som juss. Slik kommenterer Hilde Haugsgjerd søksmålet fra Morgan Andersen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Aftenpostens redaktør Hilde Haugsgjerd bekrefter at avisen onsdag i forrige uke mottok en stevning for retten fra Morgan Andersen.

Den tidligere direktøren i Fredrikstad Fotballklubb saksøker Aftenposten for i overkant av 3,5 millioner kroner for artikkelen “Ny millionbetaling granskes”, som ble publisert 14. desember 2011.

– Hvis jeg må bruke ti år på å renvaske meg, så gjør jeg det. Dette er viktig for meg og alle som er rundt meg. Vi mener saken inneholder feil og usannheter fra ende til annen, uttalte Morgan Andersen til NRK før helgen.

 Haugsgjerd var bortreist i forrige uke, og hadde av den grunn ikke fått studert søksmålet da Journalisten kontaktet henne mandag morgen.

– Jeg ønsker derfor ikke å kommentere saken utover det at jeg kan bekrefte stevningen. Vi har tatt søksmålet til etterretning og skal nå vurdere saken sammen med vår advokat.

 Felt i PFU

Aftenpostens artikkel om Andersens påståtte involvering i en kontrakt mellom en estisk fotballspiller og Fredrikstad Fotballklubb i 2007 ble også innklagd for PFU. Der endte saken med at Aftenposten i juni 2012 ble felt for ikke å ha latt Andersen få anledning til samtidig imøtegåelse og for ikke å ha tatt nødvendige forbehold i sin framstilling.

At Andersen til tross for seieren i PFU nå tar saken til retten, forklarer han overfor NRK med at PFU-oppreisningen ikke er nok.

– Saken har vært såpass belastende for meg og min familie. Og nå som jeg ikke har noen tilknytning til en idrettsorganisasjon, føler vi det er viktig å få prøvd saken for retten. Det er viktig for andre vanlige mennesker i Norge å få vite hvor grensa går for medias overtramp.

Presseetikk, ikke juss

Haugsgjerd påpeker på sin side at en PFU-fellelse ikke nødvendigvis betyr noe for hvordan retten vil vurdere en sak.

– Presseetikk er en ting, juss noe helt annet. Vi har flere eksempler på at saker som er blitt felt i PFU er endt med frifinnelse i retten. Og omvendt.

Powered by Labrador CMS