Lars Helle. Foto: Jan Inge Haga
Lars Helle. Foto: Jan Inge Haga

Lars Helle ville helst intervjuet Washington Posts eier Jeff Bezos

Tittelen han helst ville sett var at Viking er reddet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I spalten Morgenrutinen stiller Journalisten de samme spørsmålene til en rekke personer som er tett på mediebransjen.

Lars Helle er ansvarlig redaktør i Stavanger Aftenblad

Les alle «Morgenrutinene» her.

– Kaffe eller te?

– Jeg har gått ned fra 2,5 til 1 liter kaffe pr dag, og begynner derfor med en kopp te hjemme om morgenen, men går fort over til svart asfalt straks jeg kommer på arbeidet.

– Hva har du på nattbordet?

– Masse bøker, blader, dokumenter og lesebrett, inkludert Don Quixote, som har ligget der i mange år og som jeg nå erkjenner at jeg aldri kommer til å lese ut. Har også fortsatt en FM-klokkeradio og selvsagt mobiltelefonen. Med lyden på.

– Hvilke medier må du innom før morgenmøtet?

– Litt frokostfjernsyn, Stavanger Aftenblad, Rogalands Avis, Dagens Næringsliv, Dagbladet, VG og Aftenposten. Siden alle andre journalister sier de hører på P2, prøver jeg å være der folket er, altså NRK Rogaland, P4 og Radio Norge.

– Hvilken overskrift skulle du ønske du så på trykk i dag?

– VIKING REDDET

– Hvor leter du etter gode saker?

– Når jeg er ute og snakker med folk, i epostboksen, i nasjonale og internasjonale medier. Bruker blant annet svenske Omni.se for å få en oversikt over utenlandske begivenheter det kan være aktuelt å kommentere eller skrive leder om.

– Om du kunne velge hvem som helst: Hvem har du mest lyst til å intervjue ansikt til ansikt og hvorfor?

– Amazon-gründer Jeff Bezos om hvorfor han kjøpte Washington Post og hvordan han på kort tid snudde den til å bli et forbilde både journalistisk og på teknologisiden. Dessuten om den lange reisen hans fra å være sommervikar i Esso på Sandnes til å bli en av verdens rikeste menn.

– Hvilket spørsmål er det viktigste for en journalist?

– Hvorfor?

– Hva er ditt viktigste verktøy i jobben?

– Stemmen og datamaskinen.

– Når sist så du journalistikk som inspirerte deg og hva var det?

– Selv om jeg svarte noe annet på spørsmålet over, så hører også jeg på P2 av og til. Jeg må si at årets sesong av «Sommer i P2» var et skikkelig gjennombrudd for dette formatet. Det journalistiske fotarbeidet som ligger til grunn for utvelgelse av personer, hvordan de har fortalt sine historier og hvordan de har sluppet oss tett på uten at det blir for intimiserende, er veldig bra og avgjørende for suksessen. En gigantisk dokumentasjon på at mennesker i journalistikken er viktige og at en hel redaksjon kan arbeide tett og godt sammen om et strålende produkt. Vi hører dem ikke, men de er der.

– Hva irriterer deg aller mest med norske medier?  

– Ikke bare er vi mainstream, men vi har litt for lett for å se nedlatende på andre medier eller personer som er litt utenfor denne strømmen.

– Hva blir viktig for utførelsen av journalistyrket framover?

– Journalistiske grunnprinsipper, som nysgjerrighet, kontaktevne, etterrettelighet, ærgjerrighet og språksikkerhet vil fortsatt være helt grunnleggende. Samtidig vil det være viktig å kombinere dette med teknologisk innsikt, eller iallfall evne til å forstå det som skjer av digitalisering rundt oss.

– Hva er mediebransjens største utfordring akkurat nå?

– Vi har gjort mye riktig de siste årene, men inntektene i tradisjonelle mediehus går fortsatt ned. Selv om nye forretningsmodeller begynner å utkrystallisere seg, så er ikke alt arbeid gjort. Utfordringen blir derfor ikke bare å holde dampen oppe, men å få farten opp.

– Hvilket bilde/video fikk deg sist til å stoppe opp?

– Det var mange gode stillbilder å se fra valgnatten. Action og følelser. Alle Norges beste pressefotografer var i sving og det syntes.

– Hva er det lengste du har klart å være uten mobilen?

– 11 timer. La den igjen på badet hjemme da jeg skulle på en dagstur til Aberdeen for noen år siden. Hadde heldigvis med et nettbrett.

– Når logger du av for kvelden?

– Må iallfall ha lest e-avisen til Stavanger Aftenblad. Den kommer kl. 22.00, men fortsetter dessverre etter det også.

Powered by Labrador CMS