Sigvald Sveinbjørnsson. Foto: Martin Huseby Jensen
Sigvald Sveinbjørnsson. Foto: Martin Huseby Jensen

– Merkelig kritikk

NA24 mener DN må feie for egen dør først.

Publisert   Sist oppdatert

Før helgen gjorde Dagens Næringslivs sjefredaktør Amund Djuve det klart at han vil gå klippjournalistikken etter i sømmene. Han sa under en sesjon på Nordiske Mediedager at enkelte nettpublikasjoner går for langt når de klipper innhold fra DN.

Diskutere omfanget

Nyhetsredaktør Sigvald Sveinbjørnsson mener kritikken fra Djuve er underlig. Han forteller at som i DN er man i NA24 opptatt av å skrive gode egensaker. Sveinbjørnsson mener også at Djuve burde feie for egen dør før han går løs på andre redaksjoner.

– Vi har faktisk opplevd sitatpraksisen i hans avis. I et tilfelle avslørte vi at et stort børsnotert eiendomsselskap ville kjøpe statlige Entra Eiendom. Dagen etter prydet vår sak forsiden av DN, og inne i avisen var det svært lite kildehenvisning. Det er også flere andre tilfeller av nettopp svak sitering, så han bør feie for egen dør.

Sveinbjørnsson forteller at NA24 kontaktet Djuve, men ikke fikk noe svar.

Nyhetsredaktøren mener at selve debatten som Djuve har dratt i gang er interessant. Og mener at omfanget av sitatsaker bør kunne diskuteres.

– Men la oss tenke oss følgende: Alle medier i Norge bestemmer seg for ikke å sitere Dagens Næringsliv. Hva skjer da? Jeg tror ikke Djuve hadde likt det, og det er ingen tvil om at avisen hans ville blitt skadelidende.

Lite raus

Også Kampanjes konstituerte redaktør Knut Kristian Hauger mener DN ikke er flinke nok til å sitere mediene som avslører en sak. Han viser på kommentarplass til saken om fotballrettighetene i fjor sommer, hvor Kampanje brøt nyheten, uten å bli kreditert neste dag.

Per epost forteller Djuve til Journalisten at han et år etterpå ikke kan redegjøre i detalj for hva som lå til grunn for manglende sitering.

– Det kan være ulike årsaker til dette; alt fra at vi hadde laget saken uavhengig av nettjenestene til at vi var for lite rause med sitering. Du vil helt sikkert kunne finne flere enn de to sakene de siste årene der DN ikke har vært flinke nok til å sitere andre medier, skriver Djuve i eposten.

Uheldig

Han viser til et par tilfeller hvor avisen ikke har vært gode nok til å kreditere Kapital da de brukte bladets formuesanslag på de rikeste i landet.

– Dette er beklagelige feil fra vår side. Vi skal selvsagt sitere andre medier når de er kilde for journalistikk i DN. Jeg mener likevel at dette ikke kan sammenlignes med E24s og Kampanjes nærmest industrielle og daglige rapping av DN-saker for å få lesere som de kan selge til annonsørene.

Sveinbjørnsson mener at konkurransesituasjonen DN står i er bakgrunnen for utspillet, og at Djuve heller burde finne en annen reaksjonsmåte enn han har.

– Utspillene fra Djuve tolker jeg som desperasjon. De er selvsagt livredde nettet, og de ser at det blir stadig tøffere for redaksjonen å få opp saker som ikke er behørig beskrevet av nettaviser som NA24. Men jeg tror ikke medisinen til Djuve, å true med advokater, er smart. Heller tvert om.