Trygve Hegnar. Foto: Kathrine Geard
Trygve Hegnar. Foto: Kathrine Geard

Hegnar i nazipolemikk

Å skrive om lave matvarepriser på lederplass i bøndenes avis, faller ikke i smak hos Trygve Hegnar.

Publisert Sist oppdatert

«Goebbels lever,» er tittelen på lederartikkelen til Trygve Hegnar i Finansavisen torsdag. Bakgrunnen for lederartikkelen er en lederartikkel i Nationen hvor fungerende politiske redaktør Kato Nykvist reagerer på NRK Dagsrevyen og Dagsnytts påstand om at norske matvarer er dyre.

Lever godt

At bøndenes egen avis Nationen mener at norske matvarer er billige målt mot høye lønninger, går ikke hjem hos Trygve Hegnar. En slik forklaring mener han er på linje med Hitlers propagandaminister Joseph Goebbels.

– Propagandasjef Goebbels er altså ikke død. Han lever i beste velgående i Nationen, skriver Hegnar i sin lederartikkel.

Det er ikke første gangen at Trygve Hegnar bruker lederplass til å omtale meningsskribentene i Nationen som Goebbels. Også kommentator Drude Beer er tidligere blitt sammenlignet med samme naziminister.

Nykvist forteller at man i Nationen, trass i grove påstander fra Hegnar, ikke tar det hele spesielt seriøst. Lederskribenten forteller at Hegnar har uttalt seg så ofte i denne retningen at det ikke lenger har noen injurierende kraft.

– Nationens utgangspunkt er å være på bøndenes side, mens han representerer finanssektoren som tross alt er to forskjellige ståsted. Men vi holder oss for god til å komme med grove karakteristikker av Hegnar, og det kunne han også gjort, sier Nykvist.

Overgår seg selv

– Men Goebbels overgår seg selv når han/hun skriver følgende: «Det ‘høye’ norske prisnivået henger uløselig sammen med det høye norske lønns- og kostnadsnivået. (…) Nei, nei, nei, skriver redaktøren.

Nykvist forteller at han ikke føler seg støtt av Hegnars utspill og innrømmer når han får spørsmål fra Journalisten at ja, han har vært i Sverige, og ja, han har kjøpt mat der. At folk gjør det, ser han ingen problemer i.

Men han hadde håpet at Hegnar kunne vært mer konstruktiv i debatten, selv om han forteller at han syntes lederen til Hegnar var festlig lesning.

– Jeg har respekt for at han er uenig med oss på kommentarplass, men jeg kunne ønsket meg en mer respektfull tone på det hele.