– Mange blir bekymret for det som skal skje og for jobbene sine, sier Frank Lynum, leder av Aftenpostens Redaksjonsklubb. Foto: Bjørn Åge Mossin
– Mange blir bekymret for det som skal skje og for jobbene sine, sier Frank Lynum, leder av Aftenpostens Redaksjonsklubb. Foto: Bjørn Åge Mossin

Aftenposten-journalistene uttrykker stor uro over varslet nedbemanning

Detaljer om omstillingstiltakene presenteres på allmøte torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Aftenpostens Redaksjonsklubb er bekymret for høstens varslede nedbemanning, som bedriftsledelsen har beskrevet som «betydelig». Bekymringen uttrykkes i en uttalelse som ble vedtatt på et medlemsmøte i klubben onsdag ettermiddag. Uttalelsen er stilet til styret for Aftenposten AS, styreleder i Schibsted Norge Rolv Erik Ryssdal og Stiftelsen Tinius ved styreleder Ole Jacob Sunde.

På et allmøte 25. august ble de ansatte i Aftenposten informert om nye omstillingstiltak, inkludert bemanningskutt. Klubbleder Frank Lynum beskrev da informasjonen fra publisher Espen Egil Hansen som lite konkret.

Les også: Aftenpostens ledelse varsler betydelig nedbemanning

Torsdag kommer mer informasjon om tiltakene, på et allmøte klokka 12.

Drøftinger

Redaksjonsklubben har gjennomført formelle drøftinger med ledelsen om de varslede tiltakene.

– Vi har vært i drøftinger om detaljene siden tiltakene ble varslet, og vi er det fortsatt. Mange blir bekymret for det som skal skje og for jobbene sine. Vi har blant annet jobbet med ulike sluttordninger. Den sentrale matrisen for nedbemanning i Schibsted Norge skal være et utgangspunkt for sluttordningene, men det gjennomføres reelle lokale forhandlinger om ordningene ut fra dagens situasjon for Aftenposten, sier Lynum til Journalisten.no.

Han betegner situasjonen for Aftenposten - og for redaksjonen - som vanskelig.

– Jeg tror det blir tøft framover. Vi blir bekymret for hva som skjer med samfunnsoppdraget og Aftenpostens evne til å utføre det, og for kvalitetsjournalistikken vår. Det er klart at det blir vanskelig, ja kanskje umulig, å holde kvaliteten oppe hvis vi kutter mange journaliststillinger. Noe må da lide under at vi blir færre. 

– Stor uro

I uttalelsen fra Aftenposten-klubben heter det:

“Klubben ser med stor uro på hvilke konsekvenser en ytterligere nedbemanning får for kvaliteten på Aftenpostens produkter. Vi forutsetter at ledelse, konsern og eiere sørger for at Aftenposten fremdeles kan løse sitt samfunnsoppdrag og levere journalistikk av høy klasse. Samtidig krever vi at nedbemanningen skjer ved frivillige løsninger.”

Espen Egil Hansen har ikke vært tilgjengelig for kommentar til Journalisten.no.