Erik Stephansen er fornøyd med at Nettavisen siteres betydelig oftere enn for få år siden. Til høyre journalist Heidi Schei Lilleås. Foto: Bjørn Åge Mossin
Erik Stephansen er fornøyd med at Nettavisen siteres betydelig oftere enn for få år siden. Til høyre journalist Heidi Schei Lilleås. Foto: Bjørn Åge Mossin

Nettavisen tar avstand fra hets mot MDGs Lan Marie Berg

Lett å være enig i kritikken av Nettavisens artikkel om Bergs bilbruk, skriver nyhetsredaktør Erik Stephansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nettavisen har møtt motbør i sosiale medier etter at mediehuset tirsdag kveld publiserte en artikkel om at byråd Lan Marie Bergs bilbruk har økt kraftig. Bergs samboer Eivind Trædal er tydelig kritisk til artikkelen og mener Nettavisen bidrar til ekstremt personfokus og aggresjon mot samboeren.

Arbeiderpartitopp og tidligere kulturminister Hadia Tajik skriver på Facebook at det er opp til Nettavisen hva de ønsker å skrive av artikler. Men den tidligere journalisten legger til at hun mener vinklingen i saken er feil:

“Denne saka burde handle mindre om at miljøbyråden i Oslo køyrer bil, og meir om at hatet mot ho er så voldsomt at ho ikkje kan gå åleine i våre gater men må køyrast for å vere trygg,” skriver hun på Facebook.

I et blogginnlegg skriver nyhetsredaktør Erik Stephansen i Nettavisen at mange har reagert på det han mener er kritisk journalistikk rettet mot bilbruken til Berg, og det økende trusselbildet mot byråden.

“Det er lett å være enig med Tajik her. Det er forferdelig at en politiker i en ellers fredelig hovedstad må kjøre bil for å kunne ferdes trygt i gatene. Det bringer Berg opp i nesten samme liga som Erna Solberg og Siv Jensen, noe som skulle være helt unødvendig for en byråd.”

Stephansen er ikke enig i alt av kritikk rettet mot redaksjonens journalistikk. Han viser til det han karakteriserer som mannlige “riddere” rundt Berg som mener Nettavisen heller burde fokusert på byråd Raymond Johansen hver gang de skriver om kontroversielle tiltak i Oslo-politikken.

“Jeg synes ikke dette siste kravet er særlig klokt. For det første har det et snev av umyndiggjøring over seg. For det andre underslår det medienes soleklare oppgave å stille mektige politikere til ansvar - uansett hvem de er.”

Likevel mener han Nettavisen kan bli flinkere til å presisere. Blant annet at Berg har et demokratisk flertall bak seg i Oslo bystyre, og at tiltaket er et resultat av en legitim politisk prosess. Og at redaksjonen kan være flinkere til å presisere at Berg fortjener respekt for å være modig og handlekraftig som gjennomfører det velgerne har bedt henne om.

- Hvorfor har dere ikke vært flinke nok til å presisere dette tidligere?

- Kanskje har vi ikke tatt det alvorlig nok. Kanskje har vi tatt det som en selvfølge at hun som ansvarlig og mektig politiker må tåle akkurat det samme fokuset som andre.

- Hvordan påvirker dette journalistikken dere gjør rundt MDG?

- Vi vil fortsette den samme, politiske journalistikken mot byrådet i Oslo, men forhåpentligvis bli flinkere til å ta hensyn til de momentene jeg har nevnt.

Kommentarfeltet i artikkelen har også vekket reaksjoner. Stephansen forsøker å sette haterne i debatten på plass.

“Og at alle de som slenger om seg med hatefulle og sjikanerende kommentarer i sosiale medier og kommentarfelt overhodet ikke har vår støtte.”

Powered by Labrador CMS