Kritikk mot nettavisenes fotokonkurranser

Fotografer irriterer seg over vilkårene for vederlag og bruksrettigheter når nettavisene inviterer til fotokonkurranser.

Publisert Sist oppdatert

Mange nettaviser inviterer leseren til å sende inn bilder til ulike konkurranser. Premien er gjerne symbolsk. Da Nordlys ba om påskebilder fikk de ti beste bidragene et krus med avislogoen og en pose twist. Det er heller ikke uvanlig at nettavisene forbeholder seg retten til å utnytte innsendte bidrag fritt.

Debatt

Praksisen har fått kritikk på diskusjonsforumet til Norges største nettsted for fotografi, foto.no. Blant annet reagerer flere på at store kommersielle aktører «lurer seg til utstrakte og eksklusive bruksrettigheter fra amatører som ikke skjønner tegningen». Og nå har debatten blusset opp igjen. Det skyldes denne gangen at lokalavisa Firdaposten har lansert en ny fotokonkurranse, som oppfordrer leserne til å ta det beste postkortbildet. Premien er rett og slett at avisa trykker opp bildet som postkort for salg.

Fotografen Morten Gjerde ergrer seg over påfunnet.

«Det sies ikke noe om royalty eller hva som eventuelt ligger i økonomiske vederlag ved et eventuelt bruk… men dette ser igjen ut som et grovt overtramp – i beste fall i naivitetens navn», skriver han.

Ikke tjene

Nettredaktør i Firdaposten, Arve Solbakken, opplyser at avisa ofte ber leserne delta i konkurranser. Det er veldig populært og gir gode besøkstall. Vanligvis får innsenderne presentere bildene på nettet og bestemann får gjerne et digitalkamera eller noe lignende som premie.

– Denne gangen gjør vi en vri. Premien er at vi trykker vinnerbildet på postkort, med navnet på fotografen. Vi tar kostnadene til produksjonen, sier Solbakken.

– Er det avklart hva som skjer med et eventuelt overskudd fra salget?

– Nei, det har vi ikke tenkt på. Dette er ikke beregnet på noe stort marked, og jeg regner ikke med at det blir noe kommersielt problem for å si det sånn. Vårt formål med dette er dessuten ikke å tjene penger, men å skape trafikk, sier Solbakken, som legger til at de gjerne diskuterer å dele et mulig overskudd med fotografen.

Avtaler

Firdaposten har heller ikke noen klausul om at avisa fritt kan videreutnytte bildene.

– Nei, det har vi ikke sagt noe om. Vi er en liten lokalavis. Om vi vil bruke et bilde i en annen sammenheng avtaler vi det med den enkelte fotograf, sier Solbakken.