Anders Opdahl og Nordlys har begynt å kjøpe opp rettigheter til lokale kultur- og sportsarrangement. På den måten skal de få flere til å kjøpe seg plussabonnement på nett. Foto: Lars Åke Andersen
Anders Opdahl og Nordlys har begynt å kjøpe opp rettigheter til lokale kultur- og sportsarrangement. På den måten skal de få flere til å kjøpe seg plussabonnement på nett. Foto: Lars Åke Andersen

Nordlys sikret seg skolerevy

iTromsø ble sendt “på gangen”. Og alt skyldes en misforståelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over sju år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Helt siden 1970 har elevene ved Sommerlyst ungdomsskole avholdt en årlig skolerevy, Polarshow. Og som vanlig ønsker de lokale mediene å dekke denne. Men da årets premiere gikk av stabelen på onsdag, fikk mediedekningen en ny tvist. Nordlys hadde sikret seg rettighetene til å filme hele revyen.

- Ingen utenom Nordlys fikk lov til å ta levende bilder fra forestillingen. Det må jeg si jeg reagerer på. For da får vi plutselig tilstander i skolerevybransjen som man har i fotballen. Det kan vi ikke, sier konstituert sjefredaktør Jonny Hansen i iTromsø.

Han er bekymret for hva slikt vil kunne gjøre for den frie nyhetsformidlingen. Det mener Hansen ikke er i noens interesse. At Nordlys har kjøpt rettigheter, reagerer han ikke på, så fremt det ikke hindrer nyhetsformidlingen. Da avisens unge medarbeider fortalte sin redaktør om dette, ringte Hansen sporenstreks til skolens rektor.

Fin løsning

Rektor Rolf Barman-Jenssen forteller til Journalisten at elevene arbeider med revyen gjennom påskeuken. Dette arbeidet skjer i forskjellige grupper, deriblant ei mediegruppe. Denne gruppen oppdaget at det var vanskelig å skaffe sponsorer til revyen. Dermed oppstod det en idé om salg av filmrettigheter. Rektoren sier han er usikker på hvem som henvendte seg til hvem, men at dialogen kom i stand. Nordlys kjøpte rettighetene til å filme hele forestillingen, for så å publisere dette først da revyens periode var over for i år.

Det var rektoren som måtte signere avtalen med Nordlys, siden elevene er i midten av tenårene og som han sier, kanskje heller ikke burde ha den type bekymringer. Men avtalen ble undertegnet på onsdag, samme dag som premieren fant sted. Det gikk ifølge Barman-Jenssen i full fart, og det var positivt siden man manglet inntekter.

Etter at avtalen er på plass tar rektoren en kort tur hjem. Det er to timer til premieren og tanken slår ham at dette må kunngjøres på en eller annen måte.

- Elevene gjør det over høyttaleranlegget og jeg hører det blir feil. Det er ikke slik at vi kan nekte andre medier å dekke et arrangement, eller foreldre å filme. Jeg har i dag blitt bevisst på sitatretten om at det er lov å filme snutter. Og så har jeg snakket med Jonny Hanssen og sagt at iTromsø er velkommen tilbake igjen om de vil det.

Viktig innhold

- Vi ønsker ikke å hindre noen i å lage reportasjer fra revyen, ei heller å hindre mor og far i stolt å filme barna sine. Vi har sponset denne tradisjonsrike revyen med penger for å kunne formidle den in extensio når revyen er ferdig. Ikke for å hindre formidling av det frie ord.

Sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys forteller at kjøpet av rettighetene til Polarshow har to fordeler ved seg. Én, at Nordlys bidrar med 10.000 kroner til revyen. To, at Nordlys får videoinnhold til sine abonnenter. Redaktøren forklarer at med plussmodell på nettet viser det seg at levende bilder er stadig viktigere. For mens det er vanskelig å få leserne til å betale for nyhetene, er det derimot større villighet for å åpne lommeboken for levende bilder.

- Vi kommer sikkert til å kjøpe rettigheter på andre lokale hendelser. Og det trenger ikke være kostbart. De som driver lokale revyer eller andre lokale arrangementer driver mer eller mindre gratis, eller med små budsjetter. Det som kan være store penger for dem trenger ikke nødvendigvis å være så store penger for oss.

I tillegg til pengesummen brukte Nordlys to personer til å filme revyen i en flerkameraproduksjon. Det mener Opdahl er naturlig også å gjøre på andre revyer.

Powered by Labrador CMS