NRK-sjef stenger nettdebatt

Til og med trollene følte seg hetset.

DK-sjef Rolf Sanne-Gundersen avskaffer egen nettdebatt for annen gang. I begynnelsen av 2010 stengte han nettdebatten til NRK Sogn og Fjordane fordi han mente debattsystemet ikke var godt nok.

– Vi har hatt Jens Stoltenberg og andre prominente gjester med i debatten hos oss. Men jeg vet jo ikke hvem de er, og må som redaktør vite hvem som opererer på våre sider, sa distriktsredaktøren den gang. Sanne-Gundersen oppfordret Marienlyst til å finne et bedre debattsystem.

Men lite tyder på at ting er blitt bedre siden Journalisten omtalte hans midlertidige stenging av nettdebatten for snart tre år siden. DK-sjefen forteller at det er nettrollene som har fått ham til å gjenta stoppordren. 

– De er nok i mindretall, men de ødelegger for den gode debatten og de ødelegger mange av sakene og det de egentlig handler om, sier han til eget nettsted.

Vil ha fullt navn

Til Journalisten forteller Sanne-Gundersen at de har forsøkt å moderere debattenetter innføring av Disqus. Men distriktsredaktøren mener de har ikke ressurser til å røkte debatten på en tilfredsstillende måte.

– Og de siste dagene har jeg opplevd at vi nærmest er blitt spammet av anonyme brukere som er usaklige og dels sjikanerende overfor de andre brukerne, forteller Sanne-Gundersen. Derfor har han stengt debatten.

Nettsidene til NRK Sogn og Fjordane er den mest trafikkerte lokalsiden i NRK-systemet utenfor Oslo. Nettsiden har rundt 400.000 unike brukere i måneden, i et fylke med 120.000 innbyggere.

Siden det er mulig å delta i debatten gjennom å registrere seg med en epost som ikke forteller all verden om brukeren, er det vanskelig å spore opp hvem deltakerne i debatten faktisk er. Men det har Sanne-Gundersen likevel brukt tid på å gjøre. Og så har han ringt opp trollene.

– Den ene er en person i en sentral offentlig lederjobb i fylket. Det ble skjelving over telefonen og lovnader om at trollingen skulle stanse, forteller distriktsredaktøren.

Jobber med saken

Vedkommende hadde latt seg friste til anonymitet. Nå er all mulighet til nettdebatt slått av, og slik blir det fram til dagen debattantene må registrere seg med fullt navn. Selv om det måtte ta år.

Nettsjef Sindre Østgaard på NRK Marienlyst sier til Journalisten at det arbeides med å få på plass nettopp en slik registrering.

Fra NRK sentralt er det blitt gjort forsøk på å røkte debatten gjennom NRK Ytring, hvor debattantene må registrere seg med fullt navn.

– Og diskusjonen om å registrere seg med fullt navn er en diskusjon vi har uavhengig av dette, sier nettsjefen.

Når trollene sjikaneres

I Førde håper Sande-Gundersen at han får sove bedre nå, i visshet om at det ikke er mulig å legge ut sjikanøse debattinnlegg på nettsidene han står ansvarlig for.

– Det tragikomiske er at jeg nylig ble kontaktet av en av dem jeg vet troller anonymt. Han ringte og sa at han selv følte seg sjikanert av en annen anonym person og ba om å få vite navnet. Da er det greit å stenge debatten til en bedre ordning er klar.

 

Powered by Labrador CMS