Haddy N'jie ble hetset på Facebook.
Haddy N'jie ble hetset på Facebook.

Betinget fengsel for Facebook-hets mot Haddy N'jie

30 dager for å ha lagt ut en kommentar med hatefulle ytringer.

Publisert Sist oppdatert
 
Oslo tingrett har dømt en 34 år gammel mann til 30 dagers betinget fengsel for å ha hetset NRK-profilen Haddy N’jie på Facebook.

Mannen er dømt for å ha lagt ut en kommentar på N’jies åpne Facebook-profil i oktober i fjor der han blant annet kalte henne «halvape» og «nigger». Han er i tillegg dømt for besittelse av marihuana.

I retten erkjente mannen straffskyld for å ha framsatt hatefulle ytringer, og han ga uttrykk for at han forsto at uttrykkene han hadde brukt, ikke var beskyttet av ytringsfriheten.

Den samme mannen skal også ha kalt TV 2s reporter Kadafi Zaman «muslimjævel» på direkten under en sending fra en Pegida-demonstrasjon i januar i fjor.

Oslo tingrett påpeker i sin dom at straffelovens paragraf 185 forbyr hån på grunn av hudfarge eller nasjonal eller etnisk opprinnelse.

Meldingen til N’jie er nettopp en slik forhånelse, fastslås det videre. «Uttrykkene i tiltaltes melding, som ‘frekke motbydelige halvape’ og ‘jævla nigger ‘, er ikke av en art som fortjener vern av Grunnlovens § 100 om vern av ytringsfriheten, men er utelukkende en grov nedvurdering og hån av andres menneskeverd», står det i dommen.

Aktor la ned påstand om 30 timers samfunnsstraff, men Oslo tingrett har kommet til at handlingen kvalifiserer til en betinget fengselsstraff.
Powered by Labrador CMS