Klarer ikke utnytte nettet

Nordiske journalister ser at nettet har mange muligheter, men mener det går for fort. 

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Danske Journalisten har i samarbeide med søsterredaksjonene i Sverige og Finland utført en større spørreundersøkelse blant journalister i de respektive land. Resultatene viser blant annet at journalistene elsker nyheter på nett, de setter også pris på nettets muligheter for å komme raskt ut med nyhetene.

På bekostning av kvaliteten

Hele 74 prosent er imidlertid også meget enig eller enig i utsagnet: ”Det går ofte for hurtigt på netmedierne, og det skader kvaliteten.”

-  Det er en kjent bekymring blant journalister og mediefolk. Det finnes imidlertid ingen gode data som underbygger at det er slik, men er altså en oppfatning som har satt seg, sier professor i journalistikk Arne Krumsvik

I fritekstsvarene i undersøkelsen er det særlig mangelen på tid til å sjekke fakta, og potensielt slappere forhold til etikken som bekymrer.

Lav tillit til nett

Når det kommer til synet på nettmedienes troverdighet er journalistene helt på linje med det som kom frem i Medieundersøkelsen 2013 under Nordiske mediedager i Bergen tidligere i år.

Den viste at kun fem prosent har høyest tillit til nettmediene. Faktisk er antallet i denne undersøkelsen to prosent lavere.

-  Dette handler om prestisje. I flere undersøkelser både i Norge og utlandet har det vist seg at journalister som jobber med nett setter nettet øverst, mens det for de som jobber med papir vil være motsatt. Vi ser nå at nettbruken har gått forbi papir. Det vil likevel ta lang tid før prestisjen til nettmediene vil komme høyt opp hos mediefolk, sier Krumsvik.

Han påpeker at man ser dette gjenspeilet hos studentene. De drømmer fortsatt mest om å jobbe i tradisjonelle medier.

Utnytter ikke mulighetene

Den danske undersøkelsen konkluderer med at journalistene ser at det er store muligheter på nettet. Men at medieplattformen altså lider under kravet til kjappe nyheter.

Noen av de over 5000 respondentene i undersøkelsen hevder at dette kravet også går ut over etikken. I tillegg kommer de journalistiske utfordringene  når en og samme journalist gjerne skal produsere til alle plattformer, uten hensyn til deres egenart.

Arne Krumsvik mener at det er lite håp om snarlig endring når det gjelder å utnytte nettmediets potensiale.

- Alle ser at det er muligheter. Men når nett og papir blir integrert er det et tydelig tegn på at det viktigste for eiere, medieledere og journalister er mer effektiv drift og distribusjon. Det er alltid det tradisjonelle tankesettet som vinner når nett og papir ikke er separate enheter.

I kommentarfeltet under artikkelen hos journalisten.dk er det ironisk nok også kommentert mangelen på grafikkbruk.

Powered by Labrador CMS