The New York Times er blant avisene som har kuttet hardt. Foto: Martin Huseby Jensen
The New York Times er blant avisene som har kuttet hardt. Foto: Martin Huseby Jensen

Avisbransjen i USA redusert med 60 prosent på 26 år

Tre av fem avisjobber i USA er kuttet siden 1990.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra The Bureau of Labor Statistics er dyster lesning for avisbransjen i USA og ellers i verden. Ifølge Business Insider viser tallene at mens det i juni 1990 var 458.000 mennesker som jobbet i avisindustrien i USA, var tallet i mars i år falt til 183.000 personer.

Det er nedgang på like over 60 prosent. I samme tid har antall ansatte som arbeider med kringkasting og nettpublisering økt med formidable 560 prosent til 198.000 mennesker.

The Guardian skriver at det er ingen tegn på at fallet vil stoppe opp. Det bratte fallet knyttet til finanskrisen fra 2007 til 2009 har bare så vidt avtatt i tiden etter, og trenden peker nedover.

(saken fortsetter under grafikken)

Utviklingen i antall stillinger i de forskjellige grene av medieindustrien i USA.Grafikk: Bureau of Labor Statistics
Utviklingen i antall stillinger i de forskjellige grene av medieindustrien i USA.
Grafikk: Bureau of Labor Statistics

The New York Times er blant storavisene som har gjennomført omfattende kutt. Seneste denne våren ble alle ansatte gitt tilbud om sluttpakker. Sjefredaktør Dean Baquet sier til egen avis at nyhetsredaksjonen må bli mindre, ikke radikalt, men noe mindre. Uten at størrelsen på nedbemanningen tallfestes. Storavisen har 1.300 redaksjonelt ansatte.

På tampen av 2014 reduserte New York Times antall ansatte med over 100 stillinger, meldte Huffington Post. I 2009 ble redaksjonen redusert med 100 ansatte, skrev Accuracy in media.

Også radioindustrien i USA er blitt påvirket av digitaliseringen og har mistet 27 prosent av de ansatte i næringen.

Powered by Labrador CMS