Runa Sandvik på mediedagene i Bergen 2015, der hun intervjuet Edward Snowden. Foto: Nordiske Mediedager
Runa Sandvik på mediedagene i Bergen 2015, der hun intervjuet Edward Snowden. Foto: Nordiske Mediedager

Norske Runa Sandvik skal jobbe med sikkerhet i New York Times

Den USA-baserte sikkerhetseksperten kommer til gravekonferansen Skup i april.

Publisert Sist oppdatert

Runa A. Sandvik begynner som direktør for informasjonssikkerhet i New York Times’ redaksjon 21. mars. Det melder hun selv på Twitter.

«Jeg har jobbet med informasjonssikkerhet i mange år, og det å kunne jobbe med journalister er noe jeg virkelig brenner for. Jeg er spent på å ta utfordringen med å videreutvikle sikkerheten i et stort og viktig mediehus som New York Times,» skriver Sandvik i en e-post til Journalisten.

Den norske kvinnen har allerede i flere år hatt USA som base. Den siste tiden har hun blant annet jobbet for det amerikanske magasinet Forbes, der hun har skrevet om sikkerhet, personvern og teknologi. I tillegg har hun vært selvstendig næringsdrivende som konsulent på datasikkerhet.

Kjent for gravejournalister

28-åringen kommer til gravekonferansen Skup i april for å kurse norske journalister i datasikkerhet. Hun skal blant annet snakke om hvordan journalister kan skjule sine spor ved hjelp av nettleseren Tor, hvordan mobil, epost, data og andre kommunikasjonsverktøy kan krypteres, samt hvordan mediehus kan sikre seg bedre. Også i fjor deltok Sandvik på konferansen.

«Jeg har også jobbet tett med flere mediehus, blant annet Schibsted, for å lære opp superbrukere i redaksjonene og for å kvalitetssikre arbeidet med retningslinjer og anbefalte verktøy,» skriver Sandvik om sitt engasjement for mediehus.

I mai i fjor var det også hun som stod for intervjuet av Edward Snowden på link fra Moskva under Nordiske Mediedager ettersom Snowden ikke ønsket å bli intervjuet av en journalist. Sandvik deltok på et hackertreff med amerikaneren et halvår før han ble kjent for lekkasjene om den amerikanske etterretningstjenesten NSA.

Tidligere har Sandvik jobbet med utvikling av nettleseren Tor Browser, som altså gir nettbrukeren mulighet til å surfe anonymt. Hun har også jobbet under tittelen teknologist i Freedom of the Press Foundation, som er en non-profit-organisasjon som jobber for ytrings- og pressefrihet. Det var i sistnevnte organisasjon at Sandvik skriver hun fattet interesse for arbeid med journalister.

Sandvik er utdannet innen informatikk ved NTNU i Trondheim.

New York Times har så langt ikke omtalt ansettelsen.

Powered by Labrador CMS